Felhívás!

Olajmezőket bocsát árverésre Brazília

Olajmezőket bocsát árverésre Brazília Külföld

Brazília elárverezi délkeleti partjainál lévő mélytengeri olajmezők kitermelési jogait. Az aukciótól a brazil állam 26 és fél milliárd dolláros bevételt vár.

Az illetékes kormányszerv, a Nemzeti Kőolaj Ügynökség szerint az érintett négy – a tengerfenéken lévő, vastag sóréteggel borított – olajmezőből becslések alapján mintegy 15 milliárd hordó olaj nyerhető ki, ami majdnem annyi, mint Norvégia tartalékainak kétszerese.

Az árverésen várhatóan a világ 12 olajvállalata – többek közt a Chevron, az ExxonMobil vagy a brazil állami Petrobras – vesz részt, miután utóbbi már feltérképezte a terepet, hogy csökkentse a majdani vevő kockázatát. (A Total és a BP ennek ellenére közölte, hogy nem licitál.)

A 26 és fél milliárd dolláros ár rögzített, a győztes az a társaság lesz, amely a kitermelt olajból a brazil államnak a legnagyobb részesedést adja.

Az eladás jelentős lökést adhat a brazil gazdaságnak: a Nemzeti Kőolaj Ügynökség szerint körülbelül 370 milliárd dolláros beruházásokat generálhat a következő tíz évben.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.