Felhívás!

Német egészségügyi miniszter: a határok lezárása nem állítja meg a vírust

Német egészségügyi miniszter: a határok lezárása nem állítja meg a vírust Külföld

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni – jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy Ausztria esetében ugyan lehet értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország mellett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának.

Tudomásul kell venni, hogy “a vírus már megérkezett, itt van Németországban, itt van Európában”, és nem lehet a határok lezárásával megállítani, mert “az embereket előbb-utóbb át kell engedni a határon, és akkor ismét tovaterjed”.

Más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, legfőképpen a tömegrendezvények mellőzésével – mondta a német miniszter, kiemelve: a járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.

Kifejtette: míg a fiatalok tünetek nélkül vagy legfeljebb igen enyhe lefolyású betegséggel átvészelik az új típusú koronavírus fertőzését, az idősebbek, különösen a 65 éven felüliek és az eleve leromlott egészségi állapotú emberek igen veszélyeztetettek, és könnyen intenzív ellátásra, mesterséges lélegeztetésre szorulhatnak, ha megfertőződnek.

A német egészségügyben 28 ezer intenzív ellátásra alkalmas ágy – kórházi férőhely – van, ezek közül 25 ezerhez van lélegeztető berendezés. Németország így az első helyen áll az európai rangsorban, de még ez a rendszer is túlterhelődhet, ha egyszerre sokan betegednek meg, ráadásul az intenzív osztályok ágyainak egy része most is foglalt.

Ez az adottság, a mesterséges lélegeztetésre is alkalmas intenzív ellátási kórházi férőhelyek korlátozottsága jelenti a szűk keresztmetszetet, ezért mindent meg kell tenni, hogy a vírus minél lassabban terjedjen – húzta alá Jens Spahn.

Megjegyezte, hogy nem minden esetben figyelhető meg arányosság az ellátórendszerről közölt sajtóbeszámolók hangvétele és a tények között. Való igaz, hogy több orvosra és ápolóra van szükség, de az is igaz, hogy megszorításokat előirányzó jogszabályt legutóbb 16 éve, 2004-ben fogadott el a törvényhozás.

A német hatóságok szerda reggeli összesítése szerint országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at.

Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus “megérkezett” Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása. “Időt kell nyernünk” – mondta Angela Merkel.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd a következő időszakban. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 11., 15:46
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ne hallgassatok ra mert hazudik ! Egyebkent ugyanannak a Merkel kormanynak a tagja, mely a migransaradatot razuditotta Europara es fokepp Nemetorszagra ! Az ilyeneknek egyetlen szavat ne higgyetek !!!