Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Migrációról tárgyal Merkel pénteken Erdogannal

Migrációról tárgyal Merkel pénteken Erdogannal Külföld

A líbiai polgárháború rendezéséről, a Szíriában kiújuló harcokról és a 2016-os EU-török menekültügyi megállapodás végrehajtásáról tárgyal Angela Merkel német kancellár pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Isztambulban.

Hirdetés
Hirdetés

Merkel legutóbb 2018. október 27-én járt Törökországban hivatalos úton. Akkor Szíria ügyében folytatott megbeszélést Erdogannal, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel Isztambulban. A csúcstalálkozó fő célja a polgárháború politikai megoldásának előmozdítása volt.

A német kancellár a török államfővel négyszemközt utoljára csaknem három éve, 2017. február 2-án találkozott Ankarában, valamivel több mint fél évvel a törökországi puccskísérlet után. Az az egyeztetés a terrorizmus elleni harcban kialakítandó együttműködésre összpontosított. A most pénteki találkozó néhány nappal követi a líbiai konfliktusban érintett országok vezetőinek részvételével tartott vasárnapi berlini békekonferenciát, amelyre a török elnök is hivatalos volt.  Az esemény után Merkel bejelentette: megállapodás született arról, hogy az érintettek betartják az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját és a tűzszünetet, továbbá nem támogatják a líbiai harcoló feleket.

Hirdetés
Hirdetés

Törökország mellett Németország is a nemzetközileg elismert tripoli kormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök oldalán áll a konfliktusban. Az észak-afrikai országban zajló polgárháború ügye Ankarában is napirendre kerül, de a német kancellár és a török elnök számos egyéb témáról tárgyal még. A török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága csütörtökön azt közölte, hogy a két vezető a szíriai konfliktusról, vélhetően azon belül is kiemelten a Törökországgal határos, északnyugat-szíriai Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetében kiújuló harcokról, Törökország európai uniós csatlakozási folyamatáról, a vámunió fejlesztéséről és a török állampolgárok schengeni vízummentéségéről tárgyal majd.

A német Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása csütörtökön arról írt, hogy Merkel várhatóan a jogállamiság, az emberi jogok, az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésével és a Földközi-tenger keleti medencéjében végzett török próbafúrásokkal kapcsolatban is elvárásokat fogalmaz meg az ankarai kormányzattal szemben. Török sajtóértesülések szerint a német kancellár és a török államfő egyeztet a Brüsszel és Ankara által 2016 márciusában aláírt menekültügyi egyezményről, beleértve a törökországi menekülthelyzetet és az Európai Unióba irányuló illegális migrációt, valamint az Erdogan által javasolt északkelet-szíriai biztonsági övezet kérdését is, amely elgondolást a nemzetközi közösség eddig nem támogatta.

Merkel és Erdogan ezenfelül fel fogja avatni az isztambuli német-török egyetem új kampuszát, illetve a német kancellár külön találkozik a német-török kereskedelmi kamara és civil szervezetek képviselőivel.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük