Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Megérkezett a NAÜ missziója a zaporizzsjai atomerőműbe

FRISSÍTVE: Megérkezett a NAÜ missziója a zaporizzsjai atomerőműbe Külföld

Megérkezett a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója – jelentették csütörtökön orosz hírügynökségek. FRISSÍTÉS: Lekapcsolt az erőmű egyik blokkja

Hirdetés
Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy tüzérségi támadással és egy partraszálló egység bevetésével tett kísérletet a látogatás meghiúsítására és a létesítmény bevételére.

Európa legnagyobb atomerőműve hónapok óta az Ukrajna több területét megszálló orosz csapatok ellenőrzése alá került. A létesítmény környékén gyakorivá vált a tüzérségi párbaj és egyéb harci tevékenység, amiért mindkét fél a másikat tette felelőssé.

Energoatom: Az orosz ágyúzás miatt lekapcsolt a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkja

Az orosz csapatok ágyúzása után a zaporizzsjai atomerőmű vészhelyzeti biztonsági rendszere lekapcsolta az 5-ös számú energiablokkot – közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom vállalat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójának látogatása előtt az oroszok újabb provokációkhoz folyamodtak a zaporizzsjai atomerőműnél. Szeptember 1-jén 4 óra 57 perckor az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson az Energoatom. A vállalat hozzátette: ezen túlmenően az oroszok megrongálták a nukleáris létesítmény egyik kiegészítő tápvezetékét, ami miatt a nem üzemelő 2-es számú energiablokk tápellátását dízelgenerátorok indításával áramtalanították.

Az Energoatom megállapította, hogy az utóbbi tíz napban ez a második alkalom, hogy „a megszállók bűncselekményei energiablokk leállásához, valamint az erőmű áramellátásának megszűnéséhez vezettek”.

A 6-os blokk továbbra is Ukrajna energiarendszerében üzemel, és egyúttal saját szükségleteit is táplálja az atomerőműben, az állomás ukrán munkatársai pedig mindent megtesznek az infrastruktúrában keletkezett károk felszámolásáért – hangsúlyozta az Energoatom. Az ukrán katonai hírszerzés közben nyilvánosságra hozta, hogy információi alapján az orosz erők tüzet nyitottak Enerhodar városra és az atomerőmű területére is. A támadásban K–52-es támadóhelikopterek is részt vettek, és lakóövezeteket támadtak. Az orosz erők aknavetőkkel lőttek az atomerőmű közvetlen közelébe.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatán keresztül arról is hírt adott, hogy értesüléseik szerint előkészítik a Roszatom orosz atomenergetikai konszern alkalmazottainak evakuálását a zaporizzsjai atomerőmű területéről a megyében lévő, orosz megszállás alá került Melitopol városba.

„Az előkészületeket rejtetten végzik, hogy elkerüljék a pánikot az erőműben dolgozók körében. A kiürítésre az orosz nemzeti gárda egységei kíséretében kerül sor, amelyek reggel hét órakor konvojban Enerhodar irányába elhagyták Melitopolt” – írták a közleményben. A közlés szerint kritikus helyzet alakult ki az erőműben amiatt, hogy az orosz megszállók nem engedik be az ukrán alkalmazottak egy részét. Konkrétan a tűzbiztonságért felelős személyzetről van szó – fűzte hozzá a hírszerzés.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.