Hirdetés
Hirdetés

Mariupol ukrán katonai parancsnoka levélben kéri Ferenc pápa segítségét a civilek kimentéséhez

Mariupol ukrán katonai parancsnoka levélben kéri Ferenc pápa segítségét a civilek kimentéséhez Külföld

A mariupoli ukrán erők parancsnoka Ferenc pápához írt levelében a katolikus egyház vezetőjének segítségét kérte a városban rekedt emberek kimentéséhez – jelentette az amerikai Katolikus Hírügynökség, amelynek központja a coloradói Denverben van.

Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai portál beszámolója szerint Szerhij Volina ukrán őrnagy, aki a 36-os számú katonai egységet vezeti a Mariupolban zajló, orosz erők elleni harcokban, levelében a civilek kimentéséhez kért segítséget, akik a város ostroma miatt 50 napja csak korlátozottan férnek hozzá vízhez és élelmiszerhez.

“Valószínűleg már sok mindent láttál az életedben. De biztos vagyok benne, hogy nem találkoztál még olyan dolgokkal, amelyek most Mariupolt érik. Mert így néz ki a földi pokol” – fogalmazott az ukrán őrnagy a tegeződő levélben, az ukrajnai Vallási Információs Szolgálat angol nyelvű fordítása szerint. “Nincs rá időm, hogy leírjam az összes borzalmat, amivel itt minden nap szembesülök. A gyárban felállított bunkerekben nők gyermekekkel és csecsemőkkel húzzák meg magukat. Éhesek és fáznak. (…) A sérültek napról napra halnak meg, mert nincs se orvosság, se víz, se élelem” – olvasható a levélben.

Volina őrnagy – aki egyébként nem katolikus, hanem ortodox keresztény – levelében úgy fogalmaz: azért fordul egyenesen a pápához, “mert eljött az idő, amikor az imádkozás már nem elég”. “Fedd fel a valóságot a világ számára, evakuáld az embereket és mentsd meg az életüket a Sátán kezei közül, aki fel akar égetni itt mindent, ami él” – szólította fel levelében az őrnagy Ferenc pápát.

A délkelet-ukrajnai kikötővárost március elseje óta bombázzák, s  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint több mint 100 ezer ember rekedt Mariupolban.

António Guterres ENSZ-főtitkár is aggodalmát fejezte ki hétfői nyilatkozatában a Mariupolban “folyamatosan fennálló, megdöbbentő humanitárius válsághelyzet miatt”.

A város elleni orosz offenzíva a múlt héten erősödött, miután Ukrajna miniszterelnöke kijelentette, hogy az ukrán hadierők figyelmen kívül hagyják az oroszok felhívását a megadásra. Az ukrán katonák “a végsőkig harcolni fognak” – jelentette ki Denisz Smihal kormányfő.

Az orosz hadsereg szerdán újfent felajánlotta a mariupoli vas- és acélműben rekedt ukrán csapatoknak, hogy adják meg magukat, biztonságot és orvosi ellátást ígérve a fegyverletételért cserében.

Civileket szállító buszok hagyták el Mariupolt

Sikeresen elhagyta az ostromlott Mariupolt négy, civilekkel teli busz – mondta el Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

Az evakuálás a nap folyamán folytatódik.

Elemzők szerint az Azovi-tenger partján fekvő, a háború előtt négyszázezres lélekszámú kikötőváros hamarosan orosz kézre kerül. Mariupolt közel két hónapja ostromolja az orosz hadsereg. A város utolsó védői – Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint mintegy kétezren – több száz civillel együtt az Azovsztal vas- és acélműben sáncolták el magukat. Az oroszok szabad elvonulást ígértek azoknak, akik leteszik a fegyvert.

Mariupol stratégiai fontosságú az oroszok számára: elfoglalása lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az oroszbarát szakadár Donyec-medence között.

Putyin elrendelte, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet

Elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin egyúttal parancsot adott az üzemben bekerített ukrán erők blokkolására.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük