Felhívás!

Már az omikron-specifikus oltást teszteli a Pfizer-BioNTech

Már az omikron-specifikus oltást teszteli a Pfizer-BioNTech Külföld

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech kedden közleményben jelentette be, hogy megkezdte a koronavírus omikron változatára kifejlesztett védőoltás klinikai tesztelését.

A tesztelés során értékelik a vakcina biztonságosságát, az emberi szervezet toleranciaszintjét és immunválaszát mind első oltás, mind emlékeztető oltás esetén alkalmazva a mintegy 1420 fős, 18 és 55 év közötti, egészséges felnőtt emberekből álló mintában. A kész vakcinát az 55 év alatti korosztályoknak szánják.

A klinikai tesztelés három csoportban zajlik. Az első csoport tagjai a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban már két adagot megkaptak a Pfizer/BioNTech jelenlegi, koronavírus elleni védőoltásából. Ők egy vagy két adagot kapnak a most kifejlesztett omikron-specifikus vakcinából.

A második csoportba tartozó résztvevők már három adag Pfizer/BioNTech védőoltást kaptak a vizsgálatot megelőző 90. és 180. nap közötti időszakban. Ők egy adagot kapnak a korábbi védőoltásból vagy az újonnan kifejlesztett omikron-specifikus vakcinából. A harmadik csoport tagjai eddig még nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, ők három adag omikron-specifikus vakcinát fognak kapni.

Az omikron változatra most kifejlesztett védőoltást 30 mikrogrammos adagokban adják be, hasonlóan a mostani vakcinákhoz.

„Miközben a jelenlegi kutatások és az empirikus adatok is azt mutatják, hogy az emlékeztető oltások továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak az omikron változat okozta súlyos betegséggel és a kórházi kezeléssel szemben, fel kell készülnünk arra az esetre is, ha ez a védettség idővel csökkenni kezd, és az omikron- vagy más, jövőbeli változatok okozta betegségeket kell kezelnünk” – fogalmazott a közleményben Kathrin Jansen, a Pfizer védőoltás kutatás-fejlesztéséért felelő vezető alelnöke.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója még decemberben úgy nyilatkozott: ha az omikron változat miatt új védőoltásra lenne szükség, ez márciusra a vállalat rendelkezésére fog állni. A Pfizer szóvivője időközben megerősítette, hogy a cég már el is kezdte gyártani az új védőoltást.

„Az omikron-variáns megjelenése miatt proaktívan teszteljük és saját felelősségünkre elkezdtük gyártani az omikron elleni védőoltást, hátha szükség lesz rá, de természetesen megvárjuk a tesztek eredményét, és közben folytatjuk a szokásos egyeztetési-jóváhagyási eljárást az illetékes egészségügyi hatóságokkal, mielőtt az oltást bevezetjük a piacra” – fejtette ki a szóvivő.

A két cég szerint a védőoltás várható gyártását az sem befolyásolja, ha a vállalatoknak át kell állniuk az új vakcinára.

„Már korábban bejelentettük, hogy terv szerint négymilliárd adag, koronavírus elleni védőoltást gyártunk 2022-ben, és ez a mennyiség akkor sem fog csökkenni, ha új védőoltásra lesz szükség” – fogalmazott a szóvivő.

Ugyanakkor a két vállalat azt is hangsúlyozta, hogy azok, akik már megkapták a jelenlegi emlékeztető oltást, „továbbra is magas fokú védelmet élveznek az omikron változattal, különösen a súlyos betegséggel vagy kórházi kezeléssel szemben”.

A legújabb, publikálás előtt álló laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a harmadik adag Pfizer/BioNTech-védőoltás beadását követően az antitestek négy hónapig erős védelmet nyújtanak az omikron-variánssal szemben is.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 26., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Na ez igen, fejlődik a tudomány, az omicron kb 2 hónapja jelent meg, de már kész a vakcina rá, lehet már hamarabb lesz volt mint maga a vírus. Ősztől ha jön a következő mutáns, jöhet a 6.oltás!

  • User
   Dátum: 2022. január 26., 16:28
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Már megint egy szelektív memóriával rendelkező ember. Tudja, hogy készül az mRNS oltás? Emlékszik mikor megjelent, miket írtak róla? Pl. azt, hogy ha módosítani kell, a használt módszer miatt ez gyorsan megtehető. Ha akarja, olvassa el pl. a Gondolatok egy biológustól blogot a Facebookon. Már csak azért ezt, mert szépen, tudományosan és mégis közérthetően leírta a dolgokat már a tavaly.
   Mondok mást is. Tudja, hogy az influenza elleni oltás minden évben más?

  • User
   Dátum: 2022. január 26., 16:03
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Folyatom: az eredeti oltás is nagyon gyorsan elkészült. A majd egy év amíg elkezdték adni a teszteléssel és engedélyezéssel telt el. Ez most még egyszerűbb, nem kell az összes fázis letesztelni. Ezt még az EMA is elmondta jó pár hónapja.