Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lenyűgöző videó: több ezer teknőst filmeztek le Costa Rica partjainál

Lenyűgöző videó: több ezer teknőst filmeztek le Costa Rica partjainál Külföld

Costa Ricában van egy aprócska tengerpart, ahol minden évben egy gyönyörű természeti jelenség figyelhető meg. Az Ostional Nemzeti Vadrezervátumhoz tartozó partszakaszra évente több százezer nőstény teknős érkezik meg, hogy a homokba rakja le a tojásait. Ezt, pontosan a teknősök érkezését sikerült videóra vennie Vanessa Bézy biológusnak.

Hirdetés
Hirdetés

Bézy az arribada néven is ismert jelenséget még 2016-ban rögzítette egy drón segítségével, amely jól mutatja, milyen hatalmas tömegben érkeznek a teknősök, hogy elfoglalhassák a legjobb költőhelyet.

A biológus szerint a felvétel időpontjában mintegy 5000 teknős volt a víz felszínén – és még több száz lehetett a felszín alatt –, amelyek együttesen nagyjából egy focipályányi területet foglalnának el. Bézy szerint azonban összesen mintegy 1000 futballpályányi területen szóródtak szét a teknősök.

A 2017-ben elvégzett kutatás szerint a legforgalmasabb időszakban mintegy 2086 teknőst számoltak össze négyzetkilométerenként, ami igen komoly tömeget jelent. Ezek nagy része olajzöld fattyúteknősök volt, amely bár az egyik legelterjedtebb a világon, a számuk folyamatos csökkenést mutat – írja a National Geographic.

Hogy miként tudják a teknősök összehangolni az érkezésüket, egyelőre nem tudni. A kutatók szerint több minden is szerepet játszhat a dologban, többek között az is, hogy a nagyobb tömegben sokkal nagyobb az egyed – és a tojásai – túlélési esélye.

Hogy milyen nemű teknős kel ki egy tojásból, az attól is függ, milyen az időjárás és milyen meleg veszi körül a tojást. Éppen ezért a kutatók szerint az éghajlatváltozás ezekre az állatokra is komoly hatást gyakorol.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások