Felhívás!

Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát Külföld

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit “a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke. FRISSÍTÉS: Az Európai Bizottság visszahívja kommunikációs iránymutatásait

Antonio Tajani a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az alkotmányügyi bizottság jelenlegi elnöke hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli irányelvek tiszteletben tartják-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot.

“A befogadás elvének szem előtt tartását figyelembe véve, miként kívánják tiszteletben tartani az Európai Bizottság dolgozói többségének érzékenységét? Talán módosítani kellene ezeket az irányelveket az Európai Unió keresztény gyökereinek tiszteletben tartásával” – olvasható Antonio Tajani közleményében.    

Az Il Giornaléban Francesco Giubilei a Nazione Futura (Jövő Nemzete) konzervatív mozgalom elnöke, a budapesti Mathias Corvinus Collegium volt vendégoktatója írt elsőként a Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos nevével fémjelzett dokumentumról. A cikk szerint az Európai Bizottság új irányelvei a befogadás erősítését  kívánják szolgálni a belső és külső kommunikációban. Giubilei felidézte, a dokumentum célként tűzi ki, hogy mindenki hasonló elismerésben és tiszteletben részesüljön nemtől, származástól, kortól, vallástól, meggyőződéstől, szexuális orientációtól függetlenül, kiemelt figyelemmel az LMBTQ-közösség tagjaira.

Az olasz napilap úgy tudja, hogy az új irányelvek szerint többek között nem szabad angolul a Mr és Mrs megszólítást használni, hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele, tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet részesíteni előnyben, nem lehet olyan találkozókat rendezni, amelyeken kizárólag azonos nemű részvevők vannak jelen, urak és hölgyek helyett a kedves kollégák kifejezést írják elő. Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség kifejezés használatát javasolja, és tiltja például “a Mars-bolygó gyarmatosítása” kifejezést is.

Az új irányelvek karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írják elő, és nevek említése esetén a Mária helyett a Malikát javasolja.

Matteo Salvini a Liga elnöke közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az Európai Bizottság elképzelése “csak nekem tűnik őrültségnek?”.

Giorgia Meloni szintén közösségi oldalán “a politikai korrektség lázálmának” nevezte, hogy “Európában betiltják a karácsonyt, és egyenesen azt is, hogy valakit Máriának hívjanak”.

“A politikai korrektség semmit és senkit nem kímél (..) célpontban Mária és János is, miért? mert sértőnek bizonyulhatnak a nem keresztények számára? Elvakult ideológia nevében el akarják törölni egy nép kultúráját. Történelmünket és identitásunkat nem lehet eltörölni, tisztelni kell” – jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni.  

FRISSÍTÉS: Az Európai Bizottság visszahívja kommunikációs iránymutatásait

Az Európai Bizottság visszavonja a testület tagjai számára előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát, és tovább dolgozik annak véglegesítésén – jelentette be keddi közleményében Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.

Helena Dalli keddi közleményében rámutatott: kezdeményezésének lényege az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, és azt, hogy “a bizottság befogadó minden társadalmi réteg és meggyőződés iránt”.     

Dalli úgy vélekedett, hogy az iránymutatások közzétett változata ezt a célt nem szolgálja megfelelően, nem kiforrott eléggé és nem felel meg a bizottság minőségi normáinak.     

“Az iránymutatások kidolgozása egyértelműen több munkát igényel, ezért a jelenlegi dokumentumot visszavonom, és tovább dolgozunk a végső változaton” – tette hozzá.

Giorgia Meloni a jobboldali ellenzéki erő, az Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád elnöke közösségi oldalán győzelemként jelentette be a bizottsági dokumentum visszavonását.

“Megmenekült a karácsony” – írta Meloni. Hozzátette, mivel az Európai Bizottság számára a karácsony megünneplése “sértő vagy kevéssé befogadónak” tűnik, ezért majd az FdI megünnepli. Bejelentette, hogy a jobboldali ellenzéki párt december 6. és 12. között Rómában megrendezi a konzervatív erők karácsonyát.

Az Atreju elnevezésű jobboldali politikai találkozó karácsonyi változatáról lesz szó: utolsó rendezvényét 2019 szeptemberében tartották.  

A szintén jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini ugyancsak a közösségi oldalán írt: “Mária az anya, József az apa, éljen a szent karácsony! remélve, hogy senkit sem sértődik meg” – fogalmazott

Az olasz püspöki kar (CEI) napilapja a L’Avvenire úgy vélte, hogy az Európai Bizottság a “semlegesség nevében az európai gyökereket vágja ki”.  

A Coldiretti, a legnagyobb agrárszövetség a dokumentum visszavonása után kiadott közleményében kiemelte: az Európai Unió “utolsó őrületének a vallási, kulturális és agrárgyökerek elárulása számít, amellyel évezredes néphagyományokat törölnek el”.

Az európai identitás gyengítésének folyamata most a karácsonyt vette célba, melynek “a család és az ünnepi asztal” az első számú jelképe – olvasható a Coldiretti közleményében, amely szerint az EU legszívesebben rovarokat tenne az európaiak asztalára.  

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 30., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ezzel mind csak az Ázsiai népeknek üzenek, hogy gyertek Európába és mi alkalmazkodunk szokásaitokhoz, vallásotokhoz, nézeteitekhez és leszünk egy olyan közösség mint az USA, ahol a sok agyhalott saját törvények szerint él. Leszünk egy olyan világ része, akiket úgy vezetnek mint a birkákat és csak annyi közünk lesz az egészhez hogy bologathatunk. Ez a folyamat talán már 10-15 éve elkezdődött, de ezekben az években kezd kiteljesedni.

 • User
  Dátum: 2021. december 1., 22:43
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem hittem volna ,hogy még egyszer Retro
  CCCP lesz!Ez a fényességes Nyugat teljes dekadenciája.Még mit fognak kitalálni?Tényleg megérett az emberiség a pusztulásra?

  • User
   Dátum: 2021. december 2., 15:26
   ÉRTÉKELÉS: 6

   A Vatikán már megszólalt…már neki is sok ami sok…A BOR még néma.Mire vár a Pátriárka?És a hívők?AUR?Hivatalosan nem mernek szólni ,mert ugye Ro.nak jól áll a szénája Brüsszelben,mindent elfogadnak,mert ha nem ,nem jön a gersli.

 • User
  Dátum: 2021. december 2., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ez is csak olyan hír mint a többi. Hergeljük magunk ellen Nyugat Európát, aztán majd meglátjuk mi lesz belőle. Jusson közbe eszünkbe mialatt az ilyen újságcikkeket olvassuk, mi mindent tett értünk nYugat európa az elmúlt 30 évben s aztán gyalázkodjunk. Szerintem szégyen. A régi kommunista elvtársak látom felriadtak és a szovjet békeidőket sírják vissza. Nehogy azthiggye valaki, az jobb lesz, hiszen ismerjük jól őket és civilizációjukat is. Méghogy Wass Alberttel példálózik valaki Nyugat ellen, mikor Wass Albert épp nyugaton talált menedéket, mikor bújkálni kényszerült ezek elöl a mocskok elől, akik még az élő fákat is felégették, ha nem kommunista volt!!! Wasst épp Németország, az USA fogadta be édes barátom, nem a te Szovjetuniód, hogy ott ütné meg a fészkes fene még azt is aki feltalálta Leninnel s Sztálinnal meg az öszes hájas gazemberrel együtt

  • User
   Dátum: 2021. december 2., 18:22
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Húha ez dúrva volt…de milyen rég volt az a Nyugat …most…tombol a neomarxizmus és leninizmus liberális néven,Németországban ,Trierben Marx szülővárosában 4 méteres szobrot avattak 2017-ben!2020-ban Gelsenkirchenben Lenin(nem elírás haver!)szobrot avattak.Az USA-ban azoknak a szobrait döngetik le akik kivették részüket abban,hogy az USA világhatalom és demokratikus állam lett…de ez már múlt idő.Az EU diktatórikus vezetésével egyre a CCCP -hez kezd hasonlítani.Ott ülnek a sorokban a liberálkommunisták is ,nem lehet letagadni.Úgy hogy nem kell hisztériázni,körül kell nézni!.Amig hagyják.A ,nagy demokraták’.

 • User
  Dátum: 2021. december 2., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 4

  “mit tett ertunk a Nyugat”Megszuntetett minden olyan ceget amelyik valamilyen szinten verseny-vetelytarsat jelentett szamara.Elarasztotta a Keleti orszagokat csillogo-villogo csomagolasu olcso termekekkel,a minoseg rovasara.OK “szolgaltatjak” az itt eloallitott -meg-kitermelt vizet,gazat villamosenergiat.Meg szerencse hogy a levegot nem OK adjak-MEG-..Es szep lassan annyi “menekultet”szallitattnak amig 51% at fogjak adni Europa lakossaganak.Es add kolcsont az”uj gyarmatoknak”……s lehetne sorolni a “jo teveseit”…….

  n

  .