Felhívás!

Koronavírus: árthat az ibuprofen

Koronavírus: árthat az ibuprofen Külföld

Nem javasolja az ibuprofént tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírusos tünetekre Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője – írja a Euronews.

Lindmeier ugyanakkor hangsúlyozta: még ki kell vizsgálni, hogy tényleg van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegek állapotának súlyosbodása közt.

Korábban a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran figyelmeztetett arra, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek – így páldául az ibuprofén és a kortizon tartalmúak – súlyosbíthatják a betegséget. Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, a tárcavezető szerint több francia orvos is jelezte, hogy a Covid-19 fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót szedtek be. Véran lázcsillapításra ezért a paracetamolt javasolta.

Bár a miniszter figyelmeztetése nem bizonyított, de a Euronews szerint így is alátámasztható szakmai érvekkel. Mint írják, hasonló feltételezésre jutott egy tanulmány, ami a francia miniszteri figyelmeztetés előtt jelent meg a Lancet orvostudományi folyóiratban. Azt vizsgálták, hogy a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve a COVID-19 fertőzéssel szemben. Arra a feltételezésre jutottak, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például az ibuprofén) fokozzák egy olyan enzim termelődését a szervezetben, amihez a a koronavírus is kapcsolódni tud, ez pedig segítheti a fertőzést.

Erre, a Lancetben megjelent kutatásra kérdeztek rá a WHO genfi sajtótájékoztatóján. A szóvivő ezután beszélt arról, hogy tanulmányozzák, van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegség súlyosbodása között. Az ereményekig Lindmeier inkább a paracetamol használatát javasolja, illetve elsősorban arra kéri a koronavírusos betegeket: hallgassanak az orvosokrra.

(euronews, HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.