Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: a delta variáns okoz riadalmat Európában

Koronavírus: a delta variáns okoz riadalmat Európában Külföld

Megállt az enyhítési hullám Európában a koronavírus egyre gyorsabban terjedő delta variánsa miatt. Franciaországban július végére várják a járvány negyedik hullámát. A francia kormányszóvivő szerint szinte minden héten duplázódik az új esetek száma, ami a járvány berobbanásának előjele lehet. Romlik a helyzet Németországban is, Norvégiában pedig be is jelentették, hogy a delta variáns miatt elhalasztják a nyitást – derül ki az M1 Híradójának összefoglalójából.

Hirdetés
Hirdetés

Orvosokkal, nővérekkel, mentősökkel beszélgetett egy rendezvényen a francia egészségügyi miniszter. Azt magyarázta nekik, miért olyan fontos az ő védettségük. Egy idősek otthonában ugyanis egy oltatlan ápoló több bentlakót megfertőzött, akik közül ketten nem élték túl a betegséget. A francia kormány most az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását tervezi.

Franciaország a hónap végéig a járvány negyedik hulláma felé tarthat a gyorsan terjedő delta változat miatt. Az országban minden héten megduplázódik az új megbetegedések száma.

A francia kormány emellett el akarja kerülni Nagy-Britannia példáját, ahol a magas átoltottság ellenére egyre csak nő az új esetszám.

Olyan drasztikusan változtak a számadatok, hogy a londoni kormány kénytelen volt egy hónappal elhalasztani a teljes nyitást. Egy hétfő esti bejelentés szerint a brit kormány két hét múlva feloldja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét július 19-én.

Közben Norvégiában bejelentették, hogy elhalasztják a nyitást a delta variáns miattt. Ott is a negyedik hullámtól tartanak, amely elsősorban az oltatlanokra, és az egyszer beoltottakra nézve lehet veszélyes. Az 5,3 milliós ország felnőtt lakosságának csaknem kétharmada kapta meg eddig a vakcina legalább egyik adagját.

Több járványügyi mutató is romlott Németországban is. Ráadásul egy felmérés szerint a vírus terjedése gyorsul, így újabb járványhullámtól tart a lakosság többsége.

Ötven százaléknál is magasabbra becsülik a delta variáns előfordulási arányát a többi változathoz képest. Németországban a fiatalabbaknál diagnosztizálták elsősorban, a hatvan év alattiaknál.

Ami azért jelent problémát, mivel közülük, a jóval kisebb hányaduk kapta meg mindkét adag vakcinát, tehát ők nem rendelkeznek védettséggel.

Horvátország nem amiatt aggódik, hogy megjelent az új mutáns, hanem az oltatlanokat félti. Az ország felnőtt lakosságának kevesebb mint a fele kapott vakcinát, miközben javában tart a nyári szezon, az országba rengeteg turista ékezett.

Horvát virológusok szerint nem kérdés, hogy megérkezik-e a negyedik hullám, csak az nem mindegy, hogy mikor. Arra figyelmeztetnek, hogy ha nem érik el hamarosan a 55 százalékos átoltottságot, a járvány derékba töri az idei nyári idényt is.

Bár a zágrábi kormány, az egészségügyi dolgozókon kívül nem szeretné kötelezővé tenni a vakcinát, azt fontolgatja, hogy korlátozza az oltatlanok mozgási lehetőségeit. Sem kórházakba, sem bevásárlóközpontokba nem engedik majd be őket.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 6., 20:34
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Az omega variáns után indexeljük? Pl. Covid 25 delta 2.0?De még meddig? Amíg felébred mindenki? Nincs annyi betű…de szám szerencsére van!