Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Könyvet jelentetett meg az al-Kaida a szeptember 11-i merényletekről

Könyvet jelentetett meg az al-Kaida a szeptember 11-i merényletekről Külföld

Könyvet jelentetett meg az interneten az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások menetéről a tragédia 21. évfordulóján.

A dpa német hírügynökség vasárnapi közlése szerint a könyv szerzőjeként az egyiptomi származású Abu Mohammed al-Maszri van feltüntetve. A szélsőségesek magas rangú tagját állítólag 2020-ban ölték meg Iránban.

A terrorhálózat szócsövének számító asz-Szahab „hírügynökségben” megjelent, mintegy 250 oldalas iratban szó esik arról, hogy az al-Kaida már az 1990-es évek közepe óta tervezett merényleteket az Egyesült Államok területén. Céljuk ezzel az volt, hogy Washingtont egy évekig tartó, felőrlő háborúba kényszerítsék.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A merényletsorozatban csaknem háromezren vesztették életüket.

Az Egyesült Államok válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. Az amerikai történelem leghosszabb, húsz évig tartó háborúja 2021. augusztus 30-án ért véget az amerikai és szövetséges csapatok kivonásával és a tálibok ismételt hatalomra kerülésével.

A könyv szerint a repülőgépekkel elkövetett merényletek ötlete egy egyiptomi pilótára vezethető vissza, aki egykor felvetette, hogy „fontos, szimbolikus jelentőségű amerikai épületeknek” lehetne irányítani utasszállítókat.

Az eredeti tervek szerint amerikai vagy európai állampolgárok vezették volna a repülőket, mert ők könnyebben bejuthattak a repülős iskolákba. Azonban –mint azt az irat állítja – az ottani al-Kaida-tagokkal folytatott megbeszéléseken csak kevés jelentkező akadt öngyilkos merényletre. A terrorhálózat csak ezt követően terjesztette ki a merénylők toborzását Jemenre és Arab-öböl térségére. A merényletekre való felkészülés 1998 decemberében indult.

(forrás: MTI, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 12., 21:23
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ez lesz nyugat Európában is! Hála dicső vezéreinknek és az unió aljas politikusainak, naponta több ezer emberformájú állat érkezik Európa országaiba!😤😢