Felhívás!

Kilónként 165 eurót is adtak a trópusi bálna húsáért Japánban

Kilónként 165 eurót is adtak a trópusi bálna húsáért Japánban Külföld

Kilónként 20 ezer jent (165 eurót) is megadtak egy kevéssé ismert cetféle, a trópusi bálna húsáért Szendai japán kikötővárosban egy csütörtöki árverésen.

Japán halászhajók mintegy 70 trópusi bálnát ejtettek el a szigetország körüli tengereken az üzleti célú bálnavadászat július 1-jei felújítása óta.

A Johan Bryde (1858–1925) norvég bálnavadász és hajótulajdonos után Bryde-bálnának is nevezett fajból engedélyezte a japán halászati hivatal erre az évre a legtöbb, összesen 150 példány elejtését. A kisebb cetfélék közül a csukabálnából 52, a tőkebálnából 25 megölésére adtak ki engedélyt.

A nemzetközi bálnavadászati tilalom felmondását, a kereskedelmi célú bálnavadászat több mint három évtizedes szünet után történt felújítását már július 4-én szerte Japánban megünnepelték az elsőként kifogott csukabálnák húsából tartott árverésekkel, amelyeken „ünnepi árakat” értek el.

A Japánhoz közeli vizekből kifogott csukabálnák friss húsáért 10–15 ezer jent is megadtak, többszörösét annak, amit a korábban az antarktiszi vizekben tudományos kutatások örvén megölt tengeri emlősök fagyasztott húsáért fizettek a vásárlók.

A bálnahúsárverést tartó városok között volt a japán bálnavadászat bölcsőjének számító Taidzsi, Az öböl című sokkoló dokumentumfilmből világszerte ismertté vált véres delfinmészárlás helyszíne is.

(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.