Felhívás!

Kilencszáz üveg francia konyakot és likőrt emeltek ki a Balti-tengerből

Kilencszáz üveg francia konyakot és likőrt emeltek ki a Balti-tengerből Külföld

A 102 éve elsüllyedt szállítmányt II. Miklós cárnak szánták, de egy német tengeralattjáró elsüllyesztette a különleges italokat szállító gőzöst.

Az értékes italszállítmányt II. Miklós orosz cár rendelte meg, de sosem jutott el a rendeltetési helyére, Petrográdba (ma Szentpétervár), mert 1917. május 19-én, az I. világháború egyik legvéresebb évében egy német UC-58-as tengeralattjáró elsüllyesztette az értékes italokat szállító svéd gőzhajót.

A németek szerint az ötven láda konyak és a 15 láda likőr szállítása illegális csempészetnek számított. A legénységet kimenekítették, de a hajót hullámsírba küldték. Az S/S Kyros roncsát 1999-ben fedezték fel, de az idők során horgászhálók és a víz annyira megrongálta, hogy csak hosszú előkészület után, a múlt hónapban tudták kiemelni a rakományát az Ocean X Team nevű svéd roncsvadászszervezet búvárai.

A búvárok a Deepsea Worker nevű kutatóhajó robotjaival hatszáz üveg, ma már nem gyártott De Haartman & Co. konyakot és 300 üveg Benedictine likőrt emeltek ki a tengerből. Azt még nem tudni, mi lesz a palackok sorsa, de néhányat elküldtek elemzésre Svédországba és Oroszországba.

(nlc.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.