Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kigyulladt és elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója

FRISSÍTVE: Kigyulladt és elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója Külföld

Lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett az orosz Fekete-tengeri Flotta Moszkva cirkálója, a legénységet evakuálták – közölte csütörtökre virradóra az orosz védelmi minisztérium. FRISSÍTÉS: Elsüllyedt a hajó.

Hirdetés
Hirdetés

A tárca szerint a tűz okait vizsgálják. A minisztérium később újabb közleményt adott ki, amely szerint a cirkálón keletkezett tüzet lokalizálták, nyílt égés nincs, és a lőszerrobbanások is megszűntek.

A tájékoztatás értelmében a hadihajó úszóképes maradt, és a fő rakétafegyverzete sem sérült meg. A cirkáló legénységét – sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt – a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel, a cirkálót kikötőbe fogják vontatni.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a Fekete-tengeri Flotta őrző-védő rakétacirkálója, a Moszkva egy tűz okozta lőszerrobbanás következtében súlyosan megrongálódott, a legénységet evakuálták. A minisztérium közölte, hogy a tűz okainak megállapítása folyamatban van.

Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója azt mondta, hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. A Reuters hírügynökség szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója. 1983-ban helyezték hadrendbe Szlava néven, jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára.

2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit, és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

Az orosz külügyminisztérium szerda éjjel közölte, hogy válaszul az Oroszország ellen bevezetett hasonló büntetőintézkedésekre, szankciókat vezetett be az amerikai képviselőház 398 tagja és 87 kanadai szenátor ellen, valamint nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai cseh nagykövetség egy vezető munkatársát.

FRISSÍTÉS: Elsüllyedt a hajó 

Elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett Moszkva nevű zászlóshajója.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a hajó egy viharban süllyedt el, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. A cirkáló legénységét – sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt – a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük