Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, kit visz magával az űrbe Jeff Bezos

Kiderült, kit visz magával az űrbe Jeff Bezos Külföld

Jeff Bezos kiválasztotta útitársát: egy 82 éves egykori pilótanővel indul az űrbe három hét múlva.

Hirdetés
Hirdetés

Bezos űrvállalata csütörtökön jelentette be, hogy Wally Funk lesz a „tiszteletbeli vendég” a július 20-i, Nyugat-Texasból induló űrkiránduláson. Az egykori pilótanő mellett Bezos fivére és egy jótékonysági árverés győztese lesz a New Shepard rakétán, amely tíz percet tölt majd a világűrben, mielőtt visszatérne a Földre.

Funk egyike volt azoknak a Mercury 13 programban résztvevő nőknek, akik űrhajóskiképzést kaptak az 1960-as években, de sohasem juthattak ki az űrbe vagy válhattak a NASA űrhajóscsapatának tagjaivá, mert nők voltak. Abban az időszakban a NASA összes űrhajósa férfi és katonai tesztpilóta volt.

Bezos Instagramon közzétett videójában Funk elmesélte, hogy mesésen érzi magát a meghívás miatt. Mint hozzátette: soha sem tarthatta vissza semmi.

„Mikor azt mondták nekem, hogy lány vagy, és ezt nem tudod megcsinálni, úgy gondoltam, mindegy, hogy az ember kicsoda, ha valamit meg akar tenni, akkor meg tudja tenni. Szeretek olyasmit csinálni, amit korábban senki” – mondta.

A 82 éves Funk lesz a legidősebb ember, aki űrutazáson vesz részt. Túlszárnyalja John Glennt is, aki 77 évesen állította be a korábbi rekordot 1998-ban, a Discovery űrsikló egy útján.

A texasi Funk volt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal első női ellenőre és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal első női repülésbiztonsági felügyelője. A közzétett videóban elmondta, hogy 19 600 órát repült, és több mint 3000 embert tanított repülni.

Az első amerikai női asztronauta Sally Ride volt, ő 2012-ben halt meg. A Discovery űrsikló fedélzetén 1995-ben Elieen Collins volt az első amerikai nő, aki pilótaként működött közre egy küldetésben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük