Felhívás!

Kampány indult a javításhoz való jog érvényesítése érdekében

Kampány indult a javításhoz való jog érvényesítése érdekében Külföld

A telefon, a számítógép vagy bármely más elektronikus berendezés javíttatása igazi kihívást jelenthet az európai fogyasztók számára. A gyártók gyakran korlátozzák saját eszközeik élettartamát, úgynevezett tervezett elavulást alkalmaznak, vagy akár szinte lehetetlenné teszik termékeik javítását.

Ennek megváltoztatására a kampányok indultak szerte az EU-ban. Ezek a javításhoz való jogra épülnek. Szerintük a gazdaság zöldebbé tételének hatékony módja a javítások könnyebbé és megfizethetőbbé tétele.

“Több elektronikus hulladékot termelünk, mint valaha. Szerintem 53 millió tonna körül van jelenleg, ami óriási szám. Tehát azáltal, hogy jogot és lehetőséget adunk az embereknek saját termékeik javítására, egyértelműen csökkentjük a hulladék mennyiségét, amely végül a hulladéklerakóban köt ki” – magyarázta Chloé Mikolajczak, a Right to Repair Europe mozgalom kampányfelelőse.

Néhány uniós döntéshozó hasonló változtatásokat szorgalmaz. A tervezett elavulástól a korai elavulásra akarnának áttérni, ami nagyobb védelmet nyújtana a fogyasztóknak, amikor készülékeik meghibásodnak.

A múlt héten az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága elismerte a javítás jogát, de nem vezetett be szigorúbb szabályokat a gyártók számára. Például kötelező címkéket az egyes termékek élettartamának és javítási potenciáljának feltüntetésére.

Egy új szavazás a plenáris ülésen még ebben a hónapban várható.

(euronews, tech)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.