Jégcunami zúdult egy amerikai kisvárosra

Jégcunami zúdult egy amerikai kisvárosra Külföld

Nem túl gyakori jelenségnek lehettek szemtanúi az észak-amerikai Niagara folyó mellett élők, ahol úgynevezett jeges cunami öntötte el a partot.

A ritka természeti jelenséget a mintegy 113 kilométer/órás szél miatti erős hullámzás okozta, amelynek eredményeként jókora jégfalak alakultak ki a vízparton. A jelenségről több felvétel is kering már az interneten, valamelyik egészen közelről mutatja, hogyan “ugrándoznak” ki a nem ritkán bútor méretű jégtömbök a vízből.

Az erős szél várhatóan még kedden is gondot okoz majd az Ontario-tó környékén, amely megnehezíti, hogy a hatóságok felmérhessék a károkat. Személyi sérülésről szerencsére nem érkezett hír, de az IFLScience cikke szerint a New York állambeli tóparti város lakóit evakuálták a mentőegységek.

A portálnak nyilatkozó, az Észak-karolinai Állami Egyetem szakértője szerint a jégcunami sem kevésbé veszélyes, mint a hirtelen jött áradás, sőt. Míg a víz “csak” elönti a szerkezeteket, a hatalmas jégtömbök buldózerként törik össze őket.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. február 27., 19:44
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Az ilyen válaszok csak a tudatlanságot jelzik. Ezer helyen elmondták, leírták, hogy a globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy nem lesznek nagy hidegek, sőt egyre több extrém meteorológiai esemény lesz, viszont globálisan (mint ahogy a nevében is benne van) az átlaghőmérséklet növekszik. Így lehet továbbra is lesz -25, de lesz +40 is, vagy csak +30, de nem egy hétig, hanem 2 hónapig.