Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét rakétákkal támadták Ukrajnát az orosz erők, Lengyelországot is találat érte

Ismét rakétákkal támadták Ukrajnát az orosz erők, Lengyelországot is találat érte Külföld

Újabb légitámadást hajtottak végre kedden az orosz erők az ukrán főváros, Kijev ellen, a légvédelem négy rakétát megsemmisített, de becsapódás történt a város központjában – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A polgármester közlése szerint a belvárosban lévő Pecserszk kerületben két lakóépületet találtak el lövedékek. Hozzátette, hogy orvosok és mentők már a helyszínen vannak.

A kijevi katonai adminisztráció közölte, hogy eddig egy halálos áldozatról tudnak, aki az egyik belvárosi lakóházat ért találat következtében halt meg.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda vezetője megerősítette, hogy két orosz rakétatalálatot észleltek, a rakéták lakóépületekbe csapódtak.

Ugyancsak orosz támadás érte nap közben a nyugat-ukrajnai Lviv városát, Andrij Szadovij polgármester jelentette be, hogy a település egy részében megszakadt az áramellátás. Az orosz erők Ukrajna második legnagyobb városára, a keleti Harkiv létfontosságú infrastruktúrájára is csapást mértek, emiatt leállt a metró és az árammal működő felszíni közösségi közlekedés. Tíz megyére mértek csapásokat kedden az orosz erők, javarészt az ország nyugati és középső részét támadták.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy mintegy száz rakétát lőttek ki az orosz erők Ukrajnára, többet, mint az oktober 10-i nagyszabású támadáskor.

Több millióan maradtak áram nélkül

„Nyolcvanöt rakétát lőttek ki Ukrajnára, városainkra, ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját” – hangoztatta az államfő. Figyelmeztetett, hogy körülbelül húsz rakétacsapás várható még aznap. „Ezért nagyon kérek mindenkit: vigyázzatok magatokra, és maradjatok még egy darabig az óvóhelyeken!” – üzente Zelenszkij.

Hozzátette: tudomása van arról, hogy több városban a támadások következtében megszűnt az áramszolgáltatás. De fogadkozott, hogy hamarosan helyreállítják.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy az átfogó orosz rakétatámadás Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással lehet. Kiemelte, hogy az energiarendszer elleni mostani támadás volt a legsúlyosabb a háború kezdete óta.

„Az ellenség az egész ukrán energiarendszert támadja, mind a termelő létesítményeket, mind az átviteli rendszereket. Vészleállásokat okoztak minden régióban. A katonai és a nemzetközi színtéren elszenvedett vereségek után az ellenség újabb kísérletet tesz a bosszúra, és a tél beállta előtt igyekszik maximális károkat okozni energiarendszerünkben” – hangsúlyozta Haluscsenko.

A miniszter arra kérte az ukránokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat a kritikus energiaellátási helyzettel kapcsolatban, és bízzanak az energetikai szakemberekben és az ukrán fegyveres erőkben.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az ukrán légvédelem a levegőben megsemmisített az Ukrajnára kilőtt több mint 90 rakétából 70-et, de a becsapódások miatt több mint hétmillió lakos országszerte áramszolgáltatás nélkül maradt. Közölte, hogy 15 – közelebbről nem megnevezett – energetikai objektumot ért találat.

Volodimir Trus, a nyugat-ukrajnai Ternopil megye kormányzója arról számolt be, hogy a régió 90 százalékában szűnt meg az áramellátás.

Jelentős áramkimaradás volt Moldova-szerte

Jelentős áramkimaradás volt kedden Moldova-szerte az ukrán energiahálózatot érő orosz rakétacsapások következtében, ugyanis elszakadt az ország áramellátását szolgáló egyik távvezeték – közölte Andrei Spinu moldovai infrastrukturális miniszter.

„Az utóbbi egy órában az ukrán energiahálózatot érő orosz bombázás hatására leállt a szállítás az országunk áramellátását szolgáló egyik távvezetéken” – ismertette Spinu. „Ez országszerte súlyos áramkimaradáshoz vezetett” – tette hozzá a tárcavezető.

Spinu elmondta, hogy a távvezetékek nem sérültek meg, hanem óvintézkedésként lekapcsolták őket. Hangsúlyozta, hogy a Moldelectrica helyi áramszolgáltató dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán.

Maia Sandu Nyugat-barát moldovai elnök már korábban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2,6 millió lakosú Moldova drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be.

Két rakéta Lengyelországban csapódott meg, két ember meghalt

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét – közölte kedd esti sajtóértekezletén a lengyel kormányszóvivő.

Piotr Müller szóvivő a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága rendkívüli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak. Megerősítette: kedden a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban két lengyel állampolgár halálát okozó robbanás történt, a helyszínen az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálódnak.

Müller a sajtóértekezleten közölte: a kialakult helyzet kapcsán Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és más lengyelországi rendvédelmi erők készültségét. Bejelentette: Varsó megfontolja, „fennállnak-e a feltételei annak, hogy kezdeményezzék a NATO alapszerződése 4., a szövetségesek közötti konzultációkról szóló cikkely szerinti eljárást”. Az eljárás az egyik tagállamot érő fenyegetés esetén indítható el.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke közölte: Andrzej Duda elnök a NATO főtitkárával, Jens Stoltengberggel beszélt telefonon és intenzív kapcsolatban vannak a szövetséges országokkal.

Később Jakub Kumoch, az államfő külpolitikai irodájának vezetője közölte: Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztet Duda.

Orosz védelmi tárca: provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust – közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

„A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek” – hangzott a tárca közleménye.

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a lengyel médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

Biden: egyes jelek szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be

Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt – közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán.

Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán–lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint – jelentette a dpa.

Leállt a Barátság kőolajvezeték is

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan.

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátor-állomások a fő célpontok. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék – hangzott el a Híradóban.

A Mol Magyarország közleményben tudatt felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását. Mint írták, üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

Az összegzés felidézi, hogy az ukrán olajvezetékrendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot.

A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

„Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit” – olvasható a Mol közleményében.

A magyar kormány nevében nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.  

A miniszter elmondta: a Védelmi Tanács ülésén két fontos témáról beszéltek, a Barátság kőolajvezeték működését érintő találatról és a lengyelországi rakétabecsapódásról.

A kőolajvezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni. „Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le” – fogalmazott, hozzátéve, úgy tudják, hogy nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó transzformátor-állomást érte találat.

Jelezte: kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.

A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. „Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – tette hozzá.

Közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő.

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére – mondta. Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte: azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.

forrás: MTI

fotó: Gleb Garanich/Reuters (archív)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük