Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét hatalmas tüzek pusztítanak Amazóniában

Ismét hatalmas tüzek pusztítanak Amazóniában Külföld

A brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint tovább nőtt az erdőtüzek száma Amazónia brazíliai területén. A szervezet adatai alapján a latin-amerikai ország kilenc amazóniai államából idén júliusban 6804 erdőtüzet jelentettek, míg a tavalyi év ezen időszakában számuk 5318 volt. Ez mintegy 28 százalékos növekedést jelent.

Hirdetés
Hirdetés

Egyedül csütörtökön a műholdak 1007 erdőtüzet jeleztek a térségből, a Greenpeace brazil irodája szerint 15 év óta ez a júliusban mért legmagasabb adat. Romulo Batista, a szervezet szóvivője úgy véli, a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalom csak akkor lesz hatásos, ha megfelelően ellenőrzik a betartását. Szakértők emlékeztettek arra, hogy az esőerdőket pusztító tüzek már 2019-ben is katasztrofális hatásokkal jártak. Tavaly 30 900 tűzvészt jelentettek, ez a 2018-as évhez képest 200 százalékos növekedés.

Július közepén Jair Bolsonaro brazil elnök négy hónapos tűzgyújtási tilalmat rendelt el az Amazonas-medence őserdőinek védelmében. A tilalom vonatkozik a világ legnagyobb mocsaras területének számító Pantanalra is. Bírálói gyakran vetik Bolsonaro szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, az illegális fakitermelést, illetve a földek megnyitását mezőgazdasági használatra, a térség gazdasági kiaknázása érdekében pedig nem törődik a környezetvédelemmel.

A brazil kormány által május elején közzétett friss adatok alapján az idei év első négy hónapjában 55 százalékkal nagyobb erdőterületet irtottak ki Amazónia Brazíliához tartozó területein, mint a tavalyi azonos időszakban, vagyis több mint 1200 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el. Az erdőirtások mértéke tavaly 11 éves csúcsra emelkedett.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük