Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Iohannis az ENSZ közgyűlésén: Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát

Iohannis az ENSZ közgyűlésén: Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát Külföld

Klaus Iohannis kedden az ENSZ közgyűlésén kijelentette, hogy az ukrajnai háborúnak globális következményei vannak, és hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is támogatni fogja a szomszédos országot.

Beszédében az államfő emlékeztett arra, hogy közel nyolc évtizeddel az ENSZ alapokmányának elfogadása után a békét újra súlyos kihívások fenyegetik: Oroszország jogellenes és provokálatlan háborút indított Ukrajna ellen.

“Ennek a háborúnak a következményei globálisak. Nem csak a mi biztonságunkra korlátozódnak, hanem a nemzetközi jog normáinak és elveinek, köztük a nemzetközi humanitárius jognak és az alapvető emberi jogoknak, valamint a globális fenntartható fejlődésnek a durva megsértését jelentik” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő szerint az ukrajnai háború következményeinek valamennyi államot kellene foglalkoztatnia, függetlenül attól, hogy milyen távol vannak a konfliktustól. Hangsúlyozta, hogy egy szuverén ország elleni katonai agressziónak nincs létjogosultsága.

“A vérontást, a pusztítást és az emberi szenvedést semmi sem igazolja. Közös felelősségünk, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagjaiként együtt álljunk ki és tartsuk fenn közös értékeinket” – mondta Iohannis.

Kijelentette, hogy Bukarest továbbra is támogatni fogja a szomszédos országot. Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetétől több mint 2,3 millió ukrán állampolgár lépte át Románia határait. A román kormány segítséget nyújtott azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Romániában maradnak. Emellett létrehozott egy logisztikai központot az Ukrajnának szánt nemzetközi humanitárius segélye célba juttatására. “Támogatásunk nem áll meg itt” – szögezte le az államfő.

Az energiabiztonság megteremtéséhez stratégiai beruházásokra és megfizethető energiaárakra van szükség

Klaus Iohannis kijelentette, hogy napjaink kihívásai – például az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése, az energiaellátás bizonytalansága, az élelmiszerhez és az oktatáshoz való hozzáférés hiánya, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek – egyre súlyosabbá válnak, és válaszokat igényelnek.

Beszédében az államfő kifejtette, hogy az energiabiztonsághoz megfizethető energiaárakra és stratégiai beruházásokra van szükség a megújuló forrásokba. Hangsúlyozta, hogy az energiabiztonság megteremtése szorosan kapcsolódik a rugalmas és klímasemleges gazdaságokat célzó zöld átmenethez. Szerinte az éghajlatváltozás, valamint a béke és a biztonság közötti kapcsolatnak nagyobb hangsúlyt kell kapnia az ENSZ-ben, többek között a Biztonsági Tanács szintjén is.

Iohannis elmondta, hogy az erőfeszítések ellenére az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése okozta hármas válságot nem sikerült leküzdeni. Emlékeztetett arra, hogy két hónap múlva Egyiptomban tartják a COP27 elnevezésű klímakonferenciát, ahol a már bejelentett döntések mellett további kötelezettségvállalásokra lesz szükség a karbonsemlegesség elérése érdekében. “Az idő telik, és bolygónk nem várhat tovább” – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy elfogadhatatlan az élelmiszerekhez való hozzáférés fegyverként való felhasználása és az élelmiszerekhez való hozzáférés globális korlátozása. Emlékeztetett arra, hogy Románia “felelősségteljesen cselekedve” megkönnyítette több mint 4 millió tonna ukrán gabona kivitelét. Ez a mennyiség a háború kezdete óta a dunai és fekete-tengeri kikötőkön keresztül exportált ukrán gabona 60 százalékát jelenti.

A Klaus Iohannis által vezetett román küldöttség kedden és szerdán vesz részt az ENSZ 77-ik közgyűlésének ülésszakán New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is. 

(forrás: Agerpres, fotó: presidency.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások