Hirdetés
Hirdetés

Húsz év körözés után a Google Utcakép buktatta le az olasz maffiózót

Húsz év körözés után a Google Utcakép buktatta le az olasz maffiózót Külföld

Közel 20 évi körözés után letartóztatták Gioacchino Gammino olasz maffiózót, akit a Google Utcaképének segítségével találtak meg a rendőrök.

Hirdetés
Hirdetés

Gamminót korábban már elítélték gyilkosság miatt, de sikerült megszöknie a börtönből, és azóta nem találták. Mint kiderült, a férfi az utóbbi 20 évben Manuel álnéven élt Spanyolországban, ahol séfként dolgozott, megházasodott, később pedig egy gyümölcs- és zöldségboltot is nyitott. 

A 61 éves elítéltet nagy erőkkel keresték a szicíliai hatóságok, 2014-ben pedig európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, mégsem találták. A férfit végül spanyolországi Galapagar városában szúrták ki a Google Utcaképből származó fotón (lásd nyitókép).

Ezen az látszik, hogy Gammino épp a boltja előtt beszélget egy másik emberrel. A rendőröknek feltűnt, hogy a férfi hasonlít a keresett bűnözőre, így vizsgálódni kezdtek. Nem sokkal később az egyik közeli étterem Facebook-oldalán – ahol Gammino séfként dolgozott – is találtak róla egy korábbi fotót.

Az utóbbi kép megerősítette a gyanút, ugyanis itt jól látszott a férfi egyik ismertetőjegye, az állkapcsának bal oldalán látható sebhely is. Illetve alighanem az sem véletlen, hogy az étteremnek volt egy „Szícilai vacsora” nevet viselő étele is a menüben. 

Gamminót végül december 17-én fogták el, de erről csak szerdán számolt be az olasz La Repubblica. Francesco Lo Voi palermói ügyész – a Gammino elleni nyomozás vezetője – azóta megerősítette az elfogás tényét, hozzátéve, hogy már korábban is vizsgálódtak Spanyolországban, de a Google Maps segítségére volt szükség ahhoz, hogy megtalálják a férfit.

“Hogyan találtak meg? Már 10 éve fel sem hívtam a családomat!” – állítólag ezt mondta a rendőröknek Gammino nem sokkal az elfogása után. A férfi úgy hitte, hogy minden nyomot sikerült eltüntetnie maga mögött, és ha nincs a Google, akkor ez valószínűleg így is lett volna. 

A szökött bűnöző egyébként az Agrigento nevű maffiaklán tagja volt korábban, amely az 1990-es évek óta véres háborút folytat a Cosa Nostrával. A férfit először 1984-ben vették őrizetbe, akkor az a Giovanni Falcone nyomozott ellen, aki a maffia elleni harc vezéralakja volt, és emiatt gyilkolták meg 1992-ben (gyilkosa 2021-ben szabadult).

Gamminót utána másodszor már Barcelonában, 1998-ban fogták el, és ekkor gyilkosság és egyéb bűncselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amelyet a római Rebibbia börtönben kellett letöltenie. 2002-ben azonban egy börtöni filmforgatást kihasználva sikerült elmenülnie az intézményből, azóta keresték. 

Nem ez az első alkalom, hogy egy internetes tartalom segítségével kapnak el egy keresett bűnözőt a hatóságok. Tavaly márciusban egy másik olasz maffiózót, Mark Feren Claude Biartot annak köszönhetően fogták el a Dominikai Köztársaságban, hogy nem sokkal korábban a YouTube-ra töltött fel főzővideókat, ahol az olasz konyhából oktatta ki az érdeklődőket.

A videóban egyébként Biart arcát nem lehetett látni, azonban a tetoválásait igen, és ebből ismerték fel őt a rendőrök. Őt egyébként 2014 óta keresték amiatt, hogy Hollandiából kokaint csempészett a ’Ndrangheta maffiaszervezet segítségével. 

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük