Hétezer fontért kelt el a világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája

Hétezer fontért kelt el a világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája Külföld

A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája hétezer fontért (38 ezer lejért) kelt el egy derbyshire-i árverésen.

A kézzel írott, 230 éves üdvözletet eredetileg 300-400 font (1600-2200 lej) közötti kikiáltási áron kínálta a Hansons aukciósház. A kártya végül hétezer fontot ért egy londoni vásárlónak – írta a BBC News csütörtökön.

Az 1790-es keltezésű szerelmes üdvözletet Jakki Brown vásárolta meg, egy londoni üdvözlőlap-magazin főszerkesztője.

Mint elmondta, nagyon izgatott volt, nehogy más vigye el előle a kártyát. “Számomra ez a Valenti-napi üdvözlet gyönyörű példája egy el nem múló brit hagyománynak. Sohasem válok meg tőle” – hangsúlyozta.

Charles Hanson, az aukciósház vezetője elmondta, hogy akkor bukkant a különlegességre, amikor egy 1949 és 1990 közötti, a viktoriánus és a György-korszakból származó kártyagyűjtemény darabjait becsülte fel.

“Isten veled édes galambom. Csak a tiéd a szerelmem. És ha nem leszel az enyém, sohasem találok nyugtot” – írta az egykori szerelmes a kártyán, amely Hanson szerint a világ legrégebbi fennmaradt Valentin-napi üdvözlete.

A legkorábbi angol nyelvű Valentin-napi levél 1477-ből származik.

Nagy-Britanniában a 17. századtól ünneplik a Valentin-napot. A 18. század közepétől már közkeletű szokás volt, hogy a barátok, szerelmesek kis ajándékkal vagy kézírásos üzenettel fejezték ki egymáshoz való ragaszkodásukat.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.