Felhívás!

Ferenc pápa legalább vasárnapig kórházban marad

Ferenc pápa legalább vasárnapig kórházban marad Külföld

Sajtójelentések szerint Ferenc pápa a hét utolsó napján térhet vissza a Vatikánba, nem kizárt azonban, hogy a vasárnapi beszédét a római Gemelli kórházban tartja meg, ahol harmadik napja tartózkodik, miután műtétet hajtottak végre rajta.

A Matteo Bruni szentszéki szóvivő nevével, szokás szerint délben kiadott, pár soros vatikáni közlemény szerint Ferenc pápa éjszaka jól pihent, a reggelit követően elolvasta a napilapokat, és néhány lépést is tett.

„A műtét utáni állapota megfelelően alakul, a rutinvizsgálatok eredménye jó” – olvasható a közleményben. A Vatikán korábbi tájékoztatása szerint Ferenc pápa várhatóan hét napot tölt kórházban, ha nem adódik semmilyen komplikáció.

Illetékes olasz újságírók szerint ez azt jelenti, hogy Ferenc pápa vasárnap térhet vissza a Vatikánba. Nem kizárt azonban, hogy a vasárnap délben esedékes Úrangyala-imádságot és az ezt kísérő beszédet még a Gemelli kórház ablakából mondhatja el. Erre volt már példa II. János Pál pápa kórházi kezelései idején.

A 84 éves Ferenc pápán vasárnap este tervezett műtétet hajtottak végre divertikuláris vastagbélszűkület miatt. A betegség idős embereknél nem ritka, fájdalmat, felfúvódást, gyulladást és elégtelen bélmozgást okozhat. A műtét óta Ferenc pápa a Gemelli kórház tizedik emeletén található, úgynevezett „pápai kórteremben” lábadozik. A Gemelli orvosai, személyzete és más betegei is a kórházban megszokott diszkrécióval övezik Ferenc pápa jelenlétét, senki sem nyilatkozik, csupán annyit mondanak, hogy imádkoznak az egészségéért.

Értesülések szerint Ferenc pápán a beavatkozást eredetileg laparoszkópiával akarták végrehajtani. A műtét során azonban eltávolították a vastagbél egy részét, ami meghosszabbította a beavatkozás idejét. A megszokott orvosi eljárás szerint szövettani vizsgálatra is sor kerül.

Sajtóforrások szerint Ferenc pápa hangulata jó, az orvosokkal tréfálkozott is. A lapok úgy tudják, a műtétről már februárban döntöttek, és az egyházfő a március eleji iraki látogatása alatt sem érezte jól magát.

A műtétet és az azt követő felépülést júliusra időzítették, Ferenc pápa nyári pihenésének heteire. Augusztus 4-ig a szerdai audienciákat felfüggesztették. A Corriere della Sera napilap szerint a pápa „teljes felépüléssel” számol, amit az is bizonyít, hogy a kórházba vonulás előtti percekben jelentette be szeptemberi budapesti és szlovákiai látogatását.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 7., 15:48
    ÉRTÉKELÉS: -1

    PÁPAPA,PAPÁPA, PAPAPÁ: A sajtó szóvívője hallgat arról, hogy a görcseit azok átkai okozták, akik véleménye szerint minden marhaságra gondolkodás nélkül rábólint, s ha számára kellemetlen tartalmú cédulát surrantanál a kezébe, képes felolvasni. A környezetében vannak egy páran, akik szeretnék, ha valami keveset még maradhatnának, de egy hónappal ezelőtt egy ilyen kedélylovag újságban kiíratta, hogy a pápa mihamarabbi leváltásával a lovagi kör tagjai a helyénmaradásban időt nyernének a lá kosárlabda, röplabda, kézilabda. Ezek mind egy golyósok, neki már csak egy fél van, ha még meg van, tessék igyekezni. PÁPAPA,PAPÁPA, PAPAPÁ: