Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: az EU polgárainak közel 30 százaléka nem engedheti meg magának a nyaralást

Felmérés: az EU polgárainak közel 30 százaléka nem engedheti meg magának a nyaralást Külföld

Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van – olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmányában.

Hirdetés
Hirdetés

Az EU statisztikai hivatalának adataira alapozott felmérés szerint az uniós tagállamok közül Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a szegénységi küszöb alatt élők 88,9 százalékának nem telik nyaralásra. A dél-európai országot Románia, illetve Horvátország követi 86,8 illetve 84,7 százalékkal. Magyarország a 27 tagállam között a 17-ik helyen áll, az alacsony jövedelműek 72,8 százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidőt.

A felmérés azt is megállapította, hogy 16 uniós tagállamban a nyaraláshoz való hozzáférés terén tovább nőttek a különbségek azok között, akiknek nettó jövedelme nem éri el a nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát, illetve akik e küszöbérték felett keresnek. Romániában például a szegénységi kockázatnak kitett emberek 86,8 százaléka nem engedhette meg magának a nyaralást, szemben a szegénységi küszöb felett élők 46,7 százalékával. Ez a 40,1 százalékpontos különbség 2010 óta 17,1 százalékponttal nőtt.  Horvátországban, Görögországban, Bulgáriában és Csehországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenég a nyaraláshoz való hozzáférés szempontjából.

Az ESZSZ sajtóközleménye szerint a szövetség együttműködik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az európai minimálbérről szóló jogszabályba bekerüljön egy “tisztességes küszöbérték”, amely biztosítaná, hogy a törvényes minimálbér soha ne legyen kevesebb, mint a mediánbér 60 százaléka. Ez mintegy 24 millió ember számára jelentene fizetésemelést.  

Az Európai Bizottság tavaly októberben tette közzé az európai minimálbérről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek előterjesztéséről az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalnak.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 3., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  30%?! Inkább 2x 30%!!😢
  Lassan legtöbbnek a közeli erdő és patak marad! Itt nemcsak az ember hibás, hanem a politikum is! Pár éve 5 napot akartam foglalni a Fekete tengerre, 3.000 lej alatt nem igen volt jó ajánlat! Ezek 1 turistaszezon után ki akarják keresni az egész hotel árát!😁😁😁

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 4., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A Balatont az óvláh tengerparttal ősszehasonlítan őkőrblődség . Minden tekintetben . Aki ilyent leír az vagy nem járt ezen a két helyen ,vagy kórházi kezelésre szorul . Mentálisan . Ajánlom neki ,hogy kezeltesse magát kezeltesse magát Vama Veche-n .

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 4., 17:59
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Megjött a romákos vagy a társa? Úgy szeretem, amikor látatlanban tudják, hogy mit is csinálok, hol jártam. Mindkét helyre megyek évek óta, a tavalyi kivétel volt, tudjuk miért.

   A Balaton pont olyan drága, mint a román tengerpart, rosszabb szálláskörülményekért. 3000 lejért légkondi nélküli faház van 6 éjszakára a kempingben. Román tengerparton ezért kb. egy modern apartmant kap az ember. Van ami jobb a Balatonnál, pl. tisztább a környék és a kiszolgálás általában megfelelőbb. Van ami rosszabb, ott egyszer a mellettem levő autót feltörték, ilyen itthon nem láttam.
   Mindkettőt drágállom, mert ennyi pénzért Görögország, Horvátország sőt Franciaország (hegyek, nem tenger és mielőtt írna, ez is személyes tapasztalt) is szóba jöhet, a bolgárokról nem beszélve. Ha nem lenne család, gyerekek, barátok aki ide mennek eszembe se jutna a Balatonra járni. Az mégis csak egy tó, köze nincs akármelyik tengerhez. A Fekete-tenger egyébként nem egy rossz hely, csak…