Felhívás!

Évente több mint két és félmillió beteg hal meg orvosi műhiba miatt

Évente több mint két és félmillió beteg hal meg orvosi műhiba miatt Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt, és közülük 2,6 millióan meg is halnak – jelentették be Genfben.

Diagnosztikai tévedések, hibás gyógyszerfelírások és kezelési előírások, és a gyógyszerek célszerűtlen alkalmazása a három fő oka az érintettek nagy számának – mondta sajtótájékoztatóján Neelam Dhingra Kumar, a páciensek biztonságát oltalmazó fő koordinátor a szervezetben.

A hibák azért következnek be, mert az egészségügyi rendszerek nincsenek megfelelően felkészítve a hibák kivédésére, és az okulásra belőlük – mondta a szakértő, aki elismerte, hogy sok egészségügyi intézményben elhallgatják ezeket a műhibákat, ami megakadályozza, hogy küzdjenek ellenük.

A WHO ezeket az adatait az alacsonyan, vagy közepesen fejlett országokból gyűjtötte össze, ahol a világ népességének 80 százaléka él. Az összesített adat ennél nagyobb, ha a fejlett országokat is számításba veszik.

A világszervezet a figyelem felkeltése érdekében mostantól kezdve minden év szeptember 17-én megtartja a páciensek biztonságának világnapját.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 15., 19:21
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A sok gyagyás szülő megvásárolja az orvosi oklevelet az elkényeztetett kölykének! Másfelől a korrupció! Orvosaink a gyógyszergyártók pénzén nyaralnak, ” továbbképzésekre” járnak, nekünk meg halomra írják fel a mérget! Megyénkben olyan doki is akad aki számítógép nélkül meg sem tud vizsgálni, mert nem tudja felállítani a diagnózist!