Felhívás!

EU-csúcs: megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

EU-csúcs: megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben Külföld

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete vasárnap este Brüsszelben, amelynek egyetlen napirendi pontjaként a főbb uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Az értekezlet a tervezettnél egy órával később kezdődött meg a különböző két- és többoldalú egyeztetések miatt.

Az ülés megnyitása után a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek.

Ezt követően a munkavacsorán rátérnek hivatalosan is a tisztújítás kérdésére, és megindulhat a kompromisszumkeresés, amely késő éjszakáig is elhúzódhat, szükség esetén pedig reggel folytatódhat.

A cél, hogy az Európai Parlament keddi alakuló üléséig megállapodás szülessen, ugyanis ennek fényében választják majd meg a képviselőtestület elnökét, s így ezt tekintik végső határidőnek.

A június 20-ai maratoni csúcstalálkozón nem sikerült megoldást találni, miután a május végi választást megnyerő Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber nem tudott kellően széles körű támogatást felsorakoztatni maga mögött, többek között Emmanuel Macron francia államfő is hevesen ellenzi a jelöltségét.

Merkel: nem várható könnyű megbeszélés

A dolgok jelenlegi állása szerint, úgy tűnik, a megbeszélések nem lesznek könnyűek az Európai Bizottság vezető tisztségéről – jelentette ki a német kancellár a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozót megelőzően vasárnap. Emmanuel Macron fontosnak nevezte, hogy “új csapatot” összeállítsanak össze.

A rendkívüli uniós csúcstalálkozó “valószínűleg eltart egy ideig”, de Németország “konstruktív lesz” a vita során, közölte Angela Merkel újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta: Donald Tusk uniós tanácsi elnöknek “nehéz a feladata”, de Németország mindent megtesz, hogy elkerülje a “intézményközi konfliktust” az Európai Tanács és a Parlament között.

Németország javaslatot fog tenni az Európai Bizottság elnöki tisztségégére, és komoly vita várható a többi uniós intézményi vezető posztját illetően is – tette hozzá rövid nyilatkozatában a német kancellár.

A kancellár szerepével kapcsolatban a Financial Times brüsszeli tudósítója tweetjében azt írta: Merkel megérkezett a csúcstalálkozóra, valószínűleg elvesztette ellenőrzését saját néppártja felett. Ő volt ugyanis az egyetlen vezető, aki teljes mértékben támogatta Timmermans jelölését a jobbközép (pártok) csúcstalálkozót megelőző ülésén, amelyen a résztvevők fellázadtak az ellen az elképzelés ellen, hogy a bizottságot a szocialisták kezére adják – olvasható a bejegyzésben.

Emmanuel Macron újságíróknak nyilatkozva kijelentette, mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie vasárnap, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak.

A francia elnök érkezésekor fontosnak nevezte, hogy az Európai Tanács egynapos csúcstalálkozóján “új csapatot” legyenek képesek összeállítani, s hogy “válaszok szülessenek” a legfontosabb kérdésre, arra, hogy kik vezetik az uniós intézményeket a következő években. “Több név is előkerült már, de mindenekelőtt egyensúlyt kell teremteni. Két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia” a megnevezett négy vezető tisztségben – húzta alá.

Kijelentette, Frans Timmermans szociáldemokrata listavezető, az Európai Bizottság alelnöke szerinte “megfelelő” személy a bizottság következő elnöki posztjára. Mint mondta, bizakodó a tekintetben, hogy az uniós tagországok vezetői “konstruktív megállapodást” találnak e tekintetben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke érzekésekor aláhúzta, világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenniük a tagországok vezetőinek. “Végére kell jutnunk” az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott vitának – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a “liberálisok megölték” az Európai Parlament által a 2014-es választás előtt létrehozott rendszert. “A csúcsjelölti rendszer liberális koncepció volt, de csődöt mondott, mivel nem tudtak egyetérteni egyetlen jelöltben sem, hetet, nyolcat vagy kilencet is javasoltak” – fogalmazott.

Frans Timmermans jelöltségét illetően Juncker azt mondta: ha nem lenne megfelelő ember, nem nevezte volna ki helyettesének, aki a feladatot jól el tudta látni.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint “áttörés” várható az uniós intézmények vezetőiről folytatott, várhatóan éjszakába nyúló vita során. Véleménye szerint a posztok várományosainak kijelölése esetében a nemek közötti egyenlőség kérdése fontos üzenet az unió részéről: két nőnek és két férfinek kell helyet foglalnia a vezetői székekben. A nemek közötti egyenlőség kérdése elengedhetetlen, amiről nem csak beszélni kell, hanem e szerint kell cselekedni is – húzta alá Bettel.

António Costa portugál kormányfő szerint Frans Timmermans az a személy, aki a legjobb képességekkel rendelkezik az Európai Bizottság következő elnöki posztjára. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői őt javasolják a tisztségre.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár úgy nyilatkozott, ha egy jelöltnek valódi többsége lenne, Ausztria meg fogja szavazni azt. Hozzátette, az uniós szerződések legfontosabb szempontjai között szerepel az egyensúly és a kompromisszum. Ausztria “Európa érdeke szempontjából értékeli” a vezető tisztségekre vonatkozó javaslatokat – mondta.

Klaus Johannis román államfő a találkozóra érkezve “hosszú éjszakát” jósolt, amelynek véleménye szerint “nem lesz konkrét eredménye”.

Mint mondta, a legjobb lenne azonban, ha az Európai Tanács döntést hozna az Európai Bizottság elnökének személyéről, mielőtt az új Európai Parlament kedden kezdődő alakuló ülését megnyitná.

“Ha ez nem történik meg, önmagában nem katasztrófa” – mondta. Az a fontos, hogy legyenek olyan megoldások, amelyek életképesek és elfogadhatók – tette hozzá.

FRISSÍTÉS: Felfüggesztették az EU-csúcsot, kedden folytatódik

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a megbeszélések kedden 11 órakor folytatódnak – írta Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében hétfőn.

Tusk tanácsi elnök a csúcsértekezletet második alkalommal függesztette fel. A vasárnap délután megkezdett tanácskozást Tusk kezdeményezésére a tagállamok vezetőivel folytatott, mintegy nyolc órán át tartó kétoldalú megbeszélések szakították meg, azonban ezt követően sem értek el előrelépést.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.