Hirdetés
Hirdetés

Erős földrengés rázta meg Görögországot

Erős földrengés rázta meg Görögországot Külföld

Erős, legfrissebb adatok szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg Görögország nyugati részét Zákinthosz szigetének térségében péntekre virradó éjszaka, sérültekről egyelőre nincsenek információk – jelentette az amerikai földtani intézet (USGS).

Más földrengésfigyelő állomások 6,6 és 6,9 közé teszik a földmozgás erősségét. Szeizmológosuk szerint nincs veszélye szökőárnak.

Beszámolók szerint a földmozgást, amely sokakat álmukból vert fel, Görögország-szerte, akárcsak Máltán, Albániában, Dél-Olaszországban és Törökország nyugati partvidékén is érezni lehetett.
„Nincsenek jelentős károk. Sérültekről sincsenek információim” – mondta Pavlosz Kolokocasz, zákintoszi polgármester a görög rádiónak.

„Erős földrengés volt a Jón-tengeren” – mondta egy szeizmológus a görög közszolgálati rádió műsorában. A rengés fészke 44 kilométerre nyugatra és tíz kilométer mélységben volt az ismert turistaparadicsomtól. „Több utórengés is volt, vannak károk is” – tette hozzá a szakértő.
Az USGS adatai szerint ugyanakkor az epicentrum mintegy 36 kilométerre délnyugatra, 16,6 kilométeres mélységben volt.

Zákinthosz szigetén több helyről is áramkimaradást jelentettek. „A gyermekeinkkel jelenleg a kocsiban ülünk. Az emberek félnek. Látok károkat az itteni házak falain” – mondta egy helybéli férfi a görög 90,1 hírrádiónak.

Félelemmel eltelt emberek ezrei özönlöttek az utcákra, és kerestek menedéket maguknak a parkokban. Sokan autóikban töltötték az éjszakát. Az iskolák zárva tartanak pénteken, hogy az épületek épségét szakemberek felmérhessék.

A helyi sajtó szerint a zákinthoszi kikötő egy része is károkat szenvedett. A médiában megjelent felvételeken egy hosszú repedést lehetett látni a kikötői promenádon. Az ERT közszolgálati televízió híradása szerint Sztrofádesz szigetén lévő egyik kolostorban is károk keletkeztek.

A Jón-szigetektől nyugatra mély szakadék húzódik a tengerfenéken, az európai és az afrikai kontinentális talapzat találkozásánál. A két talapzat közötti súrlódások miatt a Jón-tenger térségében gyakorinak számítanak a földrengések.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük