Hirdetés
Hirdetés

EP: állandó uniós mechanizmus létrehozására van szükség a jogállamiság védelmében

EP: állandó uniós mechanizmus létrehozására van szükség a jogállamiság védelmében Külföld

Állandó és hatékony európai uniós mechanizmusra van szükség a jogállamiság, a demokrácia védelmében; sajnálatos, hogy az Európai Bizottság a korábbi felszólítások ellenére sem állt még elő javaslattal ennek létrehozására – áll az Európai Parlament (EP) szerdai állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott dokumentumban a képviselőtestület felkérte a bizottságot, hogy készítsen éves jelentést a jogállamiság és a többi uniós alapérték tiszteletben tartásáról minden tagország vonatkozásában.

Mint írták, az objektív értékelést követően ajánlásokat kellene megfogalmazni, s az eljárást össze lehetne kapcsolni azzal a tervezettel, amelynek értelmében a jogállamiság megsértésének költségvetési következményei lennének. Kiemelték: a demokráciát védő mechanizmusra most minden eddiginél nagyobb szükség van, mivel a jelenlegi eljárások nem megfelelőek.

A képviselők felszólították az uniós tagállamok kormányainak tanácsát, hogy “megfelelően tegyen eleget” a feladatainak az EU-alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben folyamatban lévő eljárások ügyében, és eközben teljes körűen tájékoztassa a parlamentet.

Hirdetés
Hirdetés

Románia és Magyarország is célkeresztben

Emellett azt kérték, hogy a tanács hívja meg ülésére az EP képviselőit, hogy ismertethessék az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárást.

A nem törvényerejű állásfoglalásban rámutattak, hogy Máltán, Szlovákiában és Romániában is “gyülekeznek a felhők a demokrácia és a jogállamiság körül”, s egyre több tagállam ellen indul kötelezettségszegési eljárás az igazságügy, az alapjogok és az állampolgári jogok területén.

Figyelmeztettek: ezen értékek eróziója az egész EU-ban veszélyezteti a szabadságot, a biztonságot és az igazságszolgáltatást, emellett aláássa az unió külföldi fellépésének hitelességét, főként a csatlakozási tárgyalások és a szomszédsági politika terén.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük