Felhívás!

ENSZ-főtitkár: gyűlöletáradatot indított a járvány, harcolni kell ellene

ENSZ-főtitkár: gyűlöletáradatot indított a járvány, harcolni kell ellene Külföld

Antonió Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztettet pénteken, hogy a koronavírus okozta világjárvány gyűlölet, idegengyűlölet, bűnbakkeresés és rémhírterjesztés áradatát indította el, amely ellen globális erőfeszítések megtételével kell felvenni a harcot.

Guterrres szerint az interneten és az utcákon felerősödtek a külföldiek elleni indulatok, elterjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek, és előfordultak a Covid–19-hez köthető támadások muszlimok ellen. A migránsokat és menekülteket a vírus forrásaként bélyegezték meg, miközben megtagadták tőlük az orvosi ellátást.

„A legsebezhetőbbek közé tartozó idősekről gyalázatos mémek jelentek meg, amelyek az sugallják, hogy ők is a leginkább feláldozhatóbbak közé tartoznak” – mondta Guterres. Az újságírókat, kiszivárogtatókat, egészségügyi dolgozókat, segélymunkásokat, az emberi jogok védelmezőit csupán a munkájuk miatt támadják.

Átfogó erőfeszítéseket kell tenni a gyűlöletbeszéd ellen világszerte, a politikai vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk, az oktatási intézményeknek pedig oktatniuk kell a digitális írástudást, amikor a szélsőségesek prédaként tekintenek a járvány miatt bezártságban élő és kétségbeesett emberekre.

Az ENSZ-főtitkár arra szólította a médiát, kiváltképpen a közösségi médiát, hogy törölje a faj- és nőgyűlölő, illetve másfajta káros tartalmakat, a civil szervezetek még jobban gondoskodjanak a sebezhető és vallásos emberekkel, mutassanak példát kölcsönös tiszteletből.

„Mindenkit arra kérek mindenhol, hogy lépjen fel a gyűlölet ellen, és méltósággal viseltessenek mások iránt, ragadjon meg minden alkalmat a jóindulat terjesztésére” – mondta Guterres, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus nem törődik azzal, hogy kik vagyunk, hol élünk, miben hiszünk és egyáltalán semmivel, ami megkülönbözteti egymástól az embereket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.