Felhívás!

Engedélyezték a “pénzmosást” Kínában

Engedélyezték a “pénzmosást” Kínában Külföld

Új papírpénzeket nyomtatnak ki Kínában és a forgalomban lévő bankjegyeket fertőtlenítik, hogy ezzel is csökkentsék a Covid-19 vírus terjedését.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában.

A vírus terjedése lelassult, de a hatóságok joggal tartanak attól, hogy a holdújév végével ismét nőhetnek a kockázatok, miután tízmilliók térnek vissza otthonaikba.

A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban teljes karantént vezettek be, de a hatóságok további intézkedéseket foganasítottak.

Ennek része, hogy a kínai jegybank (PBOC) kötelezte a bankokat, hogy minden letétben lévő valutát ultraibolya sugárzással kell fertőtleníteni, majd egy hétig vagy annál hosszabb ideig tárolni, mielőtt újra forgalomba kerülhet  – írta a Daily Mail. A fertőtlenítés mellett a magas hővel történő kezeléssel igyekeznek elpusztítani a vírust, amely több napig is képes megmaradni a bankjegyeken.

A gyakorlatban egy beteg ember által használt és megfertőzött tárgy érintésével is terjedhet a vírus, bár ennek kisebb az esélye, mint ha cseppfertőzéssel kapná el valaki.

A kínai jegybank már korábban bejelentette, hogy mintegy 200 milliárd jüant, vagyis 29 milliárd dollárt, a magyar éves bruttó hazai termék mintegy ötödét pumpálja a pénzpiacokra, hogy csökkentse a hitelkamatokat.

A 300 millió felhasználóval rendelkező kínai mikroblog, a Weibo egyik felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka mondta, hogy tartózkodik a készpénz használatától.

Kínában egyébként is nagyon elterjedtek a digitális fizetési megoldások.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.