Felhívás!

Elsőként a világon ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Elsőként a világon ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában Külföld

A skót parlament kedden este egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, mely kimondja, hogy a helyi szerveknek ingyenesen kell biztosítania tamponokat és intim betéteket mindenkinek, akinek szüksége van rá, írja a BBC. Skócia lett így az első ország a világon, ahol ingyenessé tették a menstruációs termékeket.

Az eredeti törvényjavaslatot még 2017-ben nyújtotta be Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője. A képviselő a Guardiannek úgy nyilatkozott, a tegnapi egy “fényes nap Skócia számára”. Lennon arról is beszélt, hogy a törvény elfogadása nagy változást jelent majd minden nő, lány és mindenki életében, aki menstruál. A törvény óriási lépés a menstruációs szegénység felszámolása felé.

Menstruációs szegénységnek azt nevezzük, amikor egy nő anyagi okokból kifolyólag nem tud hozzájutni menstruációs termékekhez. Egy kutatás szerint ez minden ötödik brit nővel előfordult már életében. A kutatás szerint egy átlagos brit nő élete során több mint 18 ezer fontot, azaz közel 7,5 millió forintnyi összeget költ menstruációs termékekre.

(Telex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások