Felhívás!

Elkobzott luxusautó-gyűjteményt árvereztek el Svájcban

Elkobzott luxusautó-gyűjteményt árvereztek el Svájcban Külföld

Csaknem 27 millió svájci frank (118 millió lej) folyt be vasárnap azon a Genf környéki árverésen, amelyen az Egyenlítői-Guinea alelnökétől elkobzott luxusautó-gyűjteményt értékesítették.

A Genftől 30 kilométerre fekvő Chéserex golfklubjában megrendezett árverést szervező Bonhams aukciós ház szóvivője közlése szerint a legértékesebb darab, egy 2014-es fehér Lamborghini Veneno Roadster 8,28 millió svájci frankért (36 millió lejért) kelt el. Ebből az autóból mindössze kilenc készült a Lamborghini 50. születésnapjára. A vásárló névtelenséget kért.

A genfi hatóságok februárban jelentették be, hogy lezárták a pénzmosás és közpénzek elsikkasztása miatti nyomozást Teodoro Nguema Obiang Mangue, Egyenlítői-Guinea alelnöke ellen, és az ügyben született megállapodásnak megfelelően eladják a luxusautókat, a befolyt összeget szociális programok finanszírozására fordítják a nyugat-afrikai országban.

Az autópark az országot 40 éve irányító Teodoro Obiang Nguema Mbasongo elnök fiáé volt. Jogvédő csoportok a világ legkorruptabb rendszereként említik az elnök adminisztrációját.

Az árverésen 1,55 millió frankért (6,8 millió lejért) vásároltak meg egy 2011-es Aston Martin One–77 Coupét. Egy fekete 2015-ös Koenigsegg One–1 autó 4,6 millió svájci frankért (20 millió lejért) kelt el. Az árverés egyik licitálója szerint egy dubaji gyűjtő többet is megvásárolt a kalapács alá került darabokból.

A régebbi autók között volt egy 1998-as szürke Rolls Royce Silver Spur, amelyet 86 250 frankért (377 ezer lejért) vettek meg, és egy 1956-os Aston Martin Lagoda is.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.