Felhívás!

Elindultak Líbiába a török katonák

Elindultak Líbiába a török katonák Külföld

Elindultak az első török katonák Líbiába, hogy a ENSZ által támogatott nemzeti egységkormány oldalán beszálljanak az országban dúló polgárháborúba.

A török parlament a múlt héten döntött a beavatkozásról, miután Tripoliban újabb véres támadásokat hajtottak végre a felkelők, akik Halifa Haftár tábornok irányítása alatt állnak – egy katonai akadémiát ért léigcsapásban legkevesebb harmincan vesztették életüket.

Haftár, a hadsereg korábbi tábornoka a terrorizmus elleni háborúra hivatkozva az ország jelentős részét tartja ellenőrzése alatt, és Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek valamint Szaúd-Arábia mellett Oroszország támogatását is magáénak tudhatja.

Halifa Haftár április óta már a fővárost, Tripolit támadja, a harcok azonban egyelőre eredménytelenek, a nemzetközi közösség figyelmét pedig elvonja világ többi konfliktuszónája. Törökország így élt a lehetőséggel, és a katonák küldéséről szóló megállapodás mellett egy gázkitermelési egyezményt is sikerült tető alá hoznia a líbiai kormánnyal.

A beavatkozást aggódva figyelik a nagyhatalmak. Az amerikai külügyminisztérium és személyesen az amerikai elnök is arra emlékeztette a török államfőt, hogy az amúgy is mélyülő líbiai válságot végképp elmérgesítheti, ha Ankara csapatokat küld a polgárháborús észak-afrikai országba. Az Európai Unió is arra figyelmeztetett, hogy a líbiai helyzetnek nincs katonai megoldása, egyben felszólította Ankarát, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Líbiára kivetett fegyver-embargóját, és segítse a világszervezet különmegbízottjának vezetésével folyó tárgyalásos rendezést, a berlini folyamatot.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.