Felhívás!

Egy kutatás szerint mindössze három hónap alatt ölték meg a holokauszt áldozatainak egynegyedét

Egy kutatás szerint mindössze három hónap alatt ölték meg a holokauszt áldozatainak egynegyedét Külföld

Mindössze három hónap alatt ölték meg a holokauszt áldozatainak egynegyedét egy izraeli tanulmány szerint.

A zsidóság kiirtását célul kitűző, 1942 és 1943 között zajlott úgynevezett Reinhard-akció keretében mindössze három hónap alatt követték el a gyilkosságok nagy részét. A tanulmány nemcsak arra utal, hogy a korábbi számítások alulbecsültek voltak, hanem új fényt is vet a náci haláltáborok hatékonyságára és a szisztematikus módszerekre, amelyek célja a zsidó közösségek kivégzése volt.

A német nemzeti vasúttársaság fontos szerepet játszott a zsidó áldozatok haláltáborokba szállításában. A “speciális vonatok” szigorú menetrend szerint közlekedtek úti céljuk felé. A gyilkosságok részletes feljegyzéseit azonban a nácik végül megsemmisítették, így megnehezítették a tények utáni kutatást.

Lewi Stone, a Tel-avivi Egyetem és az ausztrál RMIT Egyetem kutatója a Reinhard-akcióhoz kapcsolódó vasúti feljegyzések elemzése alapján készítette tanulmányát. Kutatását a Science Advances című szaklapban mutatta be.

Stone Jitzak Arad izraeli történész adatgyűjteményét használta, amely katalogizálta a megszállt Lengyelország 393 városából és gettójából indult és a három hírhedt – a belzeci, a sobibori és a treblinkai – megsemmisítő táborba érkezett 480 vonatról szóló információkat a Reinhard-akció ideje alatt – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

Az adatok alapján Stone arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb gyilkosság három hónapban következett be: 1942 augusztusában, szeptemberében és októberében. A Reinhard-akció 1,7 millió áldozata közül 1,32 millió, azaz a 78 százalék halt meg ebben a három hónapban, ami naponta 15 ezer áldozatot jelent.

Eszerint a holokauszt összes áldozatának mintegy 25 százaléka a Reinhard-akció ezen három hónapja alatt vesztette életét.

Az 1994-es ruandai népirtáshoz képest, amelyet a 20. század legintenzívebb népirtásának tartanak, a Reinhard-akció gyilkossági rátája 83 százalékkal magasabb volt. Stone szerint a gyilkossági ráta idővel azért lassult le, mert a nácik “kifogytak a zsidókból”.

A ruandai népirtás során száz nap alatt egymillió embert mészároltak le.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 7., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Valoban sajnalatos es embertelen,ami Ruandaban tortent.Ott ugyanis a cionista nagyhatalmak egymasnak ugrasztottak,az addeg bekeben egymas mellett elo tuszikat es hutukat,melynek eredmenye egy hatalmas nepirtas es tomegmeszarlas lett.Ami a masik dolgot illeti,ott meg mind a mai napig tartoznak az utasok a nemet vasutitarsasagnak a vonatjegy araval.

  • User
   Dátum: 2019. január 7., 10:20
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Neked van fogalmad mirol ugatsz ? Megjatszod a nagy fajvedot a szamitogep mogul? Azert vagy te csoves mert …cionista..szabadkomuves ..lablabla ?