Egy euróért kínáltak lakásokat Szicíliában

Egy euróért kínáltak lakásokat Szicíliában Külföld

A vártnál is nagyobb sikerrel zárult egy szicíliai kisváros akciója, hogy új élettel töltse meg az elnéptelenedő települést. Egy euróért hirdették meg az elhagyatott házakat, lakásokat.

A majdnem hatezer lakosú Sambuca di Sicilia a sziget déli részén, Agrigento megyében egy csodaszép tengerparti részen terül el. Mint sok környékbeli településen, az elvándorlás itt is gondot okozott, ahogy a lakosság egyre inkább a nagyobb városokban keres munkát. Az átlagéletkor 60 év körül van, és nagyon sok az elhagyatott, romos ingatlan.

Az elnéptelenedés megállítására az önkormányzat akciót hirdetett. A lakatlan házakat egy euróért hirdették meg, licitálni pedig az interneten lehetett. Feltétel volt még, hogy az új vevő három éven belül felújítsa az ingatlant, továbbá 5 ezer euró biztosítékot is le kellett tennie, amelyet később visszakapott.

Az ingatlanakciót januárban hirdették meg, és a hír bejárta a világot. Minden kontinensről érkezek vevőjelöltek – mondta a brit The Guardian napilapnak Giuseppe Cacioppo, Sambuca alpolgármestere. Az önkormányzatot elárasztották az érdeklődők, néhány héttel az akció meghirdetése után több mint 100 ezer e-mailt kaptak.

Az önkormányzat szerdán jelentette be az első 16 ház eladását. A legolcsóbb 1000 euróért, a legdrágább 25 ezer euróért kelt el. Ez még úgy is nagyon kedvező, hogy a vevők kötelezettséget vállaltak a házak felújítására. Az új tulajdonosok között van brit, orosz, chilei és izraeli állampolgár.

Nem számítottunk ilyen sikerre. Összesen egymillió euró értékben vállaltak felújítást a tulajdonosok, ami igazán nagy kincs számunkra – fogalmazott az alpolgármester.

A Discovery csatorna is vásárolt egy házat  Sambucában, amit a „ragyogás városának” is neveznek, mivel a rózsaszín, vöröses kövekből épült házak naplementekor ragyognak. A tévénézők Lorraine Bracco színész közreműködésével követhetik a ház felújítását, és tudhatnak meg többet a programról.

A rövid távú lakásbérlésekre szakosodott Airbnb-oldalon a nyári időszakra napi tízezer forint körül bérelhetünk lakást a szicíliai településen.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások