Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drogfüggő papagájok pusztítják a máktermést Indiában

Drogfüggő papagájok pusztítják a máktermést Indiában Külföld

Indiai farmerek arról panaszkodnak, hogy papagájok dézsmálják a máktermést. Dobveréssel, petárdával próbálják elriasztani a kapzsi madarakat, de eddig semmilyen intézkedés nem vezetett eredményre.

A The Independent brit lap beszámolója szerint a közép-indiai Madhya Pradesh államban a papagájok szinte teljesen rákaptak az ópium előállításához használt mákra, csoportosan naponta többször is rárepülnek a növényre, nem kis kárt téve a termésben. Az időjárás miatt a gazdálkodók már eddig is a termés csökkenésétől tartanak.

Egy mák virág körülbelül 20-25 gramm ópiumot ad. De a papagájok nagy csoportja napi 30-40 alkalommal is visszatér, sőt még az is előfordul, hogy egy madár egyszerűen leszedte és elvitte a mákgubót.

A farmerek szerint a papagáj invázió a termék minőségére is hatással van. Petárdákkal is próbálkoztak, hátha a nagy zaj elriasztja a madarakat, de a jelek szerint ez sem működik.

„Eddig az egyenetlen csapadékmennyiségtől szenvedtünk, most pedig itt van ez… Senki sem hallgatja meg a problémáinkat. Ki pótolja a veszteségünket?” – tette fel a kérdést egy máktermesztő.

A gyógyászati célú ópium legális termesztését India számos régiójában különleges engedélyekkel végzik. A CIA World Factbook adatai szerint India a világ vezető ópium előállítója.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások