Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány Külföld

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 ezer tonna kukoricával a fedélzetén – közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.

Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak 26 tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van.

Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek – írta a nagykövetség a Twitteren.

Az isztambuli megállapodás óta eddig nyolc teherhajó vágott neki a tengernek – közölték az ukrán hatóságok hétfőn. Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 9., 12:57
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A dolog egyetlen szomorú aspektusa, hogy ez a szállítmány az amerikai nagy cégek által felvásárolt ukrajnai termőföldről indult, ergo többnyire aaz amcsik pénztárcájának az érdeke volt a nagy egyezség…