Felhívás!

Az űrből is látható az Oroszországban tomboló tűzvész

Az űrből is látható az Oroszországban tomboló tűzvész Külföld

Az Oroszországban tomboló hatalmas tűzvész akkora füstöt termel, hogy az az űrből is látható a NASA képei alapján. Június óta több mint 100 futótűz pusztított a térségben, amely különösen száraz és meleg ezen a nyáron.

Oroszország 49 régiójából 11-ben van tűzvész, ami azt jelenti, hogy még a tűzmentes területeken is érzik az emberek a füstöt, amely az ország minden területére eljut. A NASA világméretű megfigyelőközpontja szerint az Irkutszk, Krasznojarszk és Buryatia régióiban a legnagyobbak a villámcsapás által okozott tüzek. A tűzvészek július 22 óta 829, 388 és 106 négyzetkilométert égettek fel az egyes régiókban – olvasható a space.com-on.

A szél délnyugati irányba tereli a füstöt, ahol összekeveredik a viharrendszerrel. Krasznojarszk ködös réteg alatt van, míg Novoszibirszkben, Szibéria legnagyobb városában, ahol most nincs tűz, a szél által okozott füst miatt a város levegőminősége romlott.

Tűzvész van Grönlandon, és Alaszka egy része is ég, de ez nem annyira meglepő, hiszen a történelem legmelegebb júniusán vagyunk túl. Gyakoriak a tüzek az északi-sarkvidéki nyári hónapokban, de az idei év tüzeinek a száma és mértéke szokatlan és példátlan – írja a CNN.

Ezek a légkört terhelik; július 1-jétől július 21-ig mintegy 100 megatonna szén-dioxidot termeltek, ami nagyjából megegyezik a Belgium által 2017-ben kibocsátott szén-dioxid mennyiségével.

Az Északi-sark gyorsabban felmelegszik, mint a Föld más részei, így a sarkvidéki területeken könnyebben alakulnak ki tüzek. Szibériában például idén a júniusi átlaghőmérséklet közel 5,5 Celsius fokkal melegebb, mint az 1981 és 2010 közötti átlag. E nyár tüzeinek többsége a szokásosnál északabbra pusztít, és néhány helyen úgy tűnik, hogy a tőzeg talajban, nem pedig az erdőkben ég.

Ez veszélyes, mivel az erdők általában néhány órát, a tőzegtalajok viszont akár napokig, hónapokig is lángolhatnak. Ezen kívül a tőzegtalajok ismert széntartályok, és ahogy égnek, szén-dioxidot szabadítanak fel, ami tovább fokozza az üvegházhatást, az pedig még több tüzet generál.

FRISSÍTÉS: Százezrek kérik rendkívüli állapot bevezetését

Gyorsan szaporodik és hétfő délre meghaladta a 360 ezret az aláírások száma azon, a change.org oldalon közzétett online petíción, amely rendkívüli állapot bevezetését sürgeti az orosz kormánytól Szibériában az ott hetek óta pusztító erdőtüzek miatt.

A kérvény szerzője, Olga Kozulina szerint a Jakutföldön, az Irkutszk megyében és a Krasznojarszki területen égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken, így Tomszk megyében, Hakaszföldön, Kemerovóban és Novoszibirszkben is eltakarja a napot.

Az AviaLeszoOhrana orosz szövetségi erdővédelmi légi szolgálat szerint a lángok a katasztrófa sújtotta területen több mint 2,6 millió hektáron terjedtek el.

A tüzet sok helyen nem oltják, mert egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.

FRISSÍTÉS 2: Rendkívüli állapotot vezettek be Szibéria három régiójában

Rendkívüli állapotot vezettek be az erdőtüzek miatt a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében és Burjátföld egy részén – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma hétfőn Moszkvában.

A tárca közleményében rámutatott, hogy a kiterjedt tűzvész füstje Szibéria és az orosz Távol-Kelet más régióra is átterjedt. Alekszandr Csuprijan miniszterhelyettes hétfő délelőtt kijelentette, hogy a lángok csaknem 3 millió hektáron harapóztak el, a tűzoltók mintegy 500 tűzfészek helyét határozták meg.  

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.