Felhívás!

Az unió lakosságának fele nem elégedett a válság enyhítésére tett intézkedésekkel

Az unió lakosságának fele nem elégedett a válság enyhítésére tett intézkedésekkel Külföld

A tagországok lakosságának 50 százaléka nem elégedett a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére tett európai uniós intézkedésekkel – derült ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből.

Az EU közvélemény kutató intézete által 2021 márciusa és áprilisa között végzett kutatás főbb megállapításai szerint a megkérdezettek 58 százaléka a járványügyi korlátozások egészségvédelmi előnyeit fontosabbnak tartotta, mint a korlátozások által keletkezett gazdasági károkat. Ezen az álláspontot a felmérés szerint a legtöbben Máltán, Svédországban, és Franciaországban képviselték, míg legkevesebben Magyarországon, Lettországban és Bulgáriában.

A felmérésből emellett kitűnt, hogy a válaszadók 45 százaléka a válság miatt bizonytalannak érzi helyzetét, mindössze 37 százalék reméli, hogy “a dolgok jóra fordulnak.”

A kutatás szerint az uniós polgárok 44 százaléka elégedett az uniós tagállamok közötti szolidaritással. Ebben a kérdésben a magyar, litván, máltai és cseh megkérdezettek között mérték a legmagasabb helyeslést, míg a legalacsonyabbat Spanyolországban, Németországban, Belgiumban, és Franciaországban.

A válaszadók közel fele annak a nézetnek adott hangot, hogy szükség van az EU megreformálására, háromnegyede pedig amellett foglalt állást: az unió hatásköreit bővíteni kellene, hogy könnyebben megbirkózzon a mostani járványhoz hasonló jellegű esetleges jövőbeli kihívásokkal.

Az Eurobarométer az Európai Parlament felkérésére végezte a felmérést.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások