Felhívás!

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökével is találkozott Klaus Johannis

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökével is találkozott Klaus Johannis Külföld

Klaus Johannis államfő pénteken reggel találkozott az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, miután az Európai Tanács rendkívüli ülésén megszakadtak az EU 2021-2027-es többéves költségvetésével foglalkozó tárgyalások.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel csütörtök este megszakította a csúcstalálkozót, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson az ülésen részt vevő összes állam- vagy kormányfővel annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az EU költségvetéséről.

A csúcstalálkozó pénteken folytatódik, a várakozások értelmében az Európai Tanács elnöke új javaslatot fog előterjeszteni az EU többéves költségvetését illetően.

Az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozója csütörtök délután kezdődött, majd négy órával később megszakadt.

Klaus Johannis államfő úgy nyilatkozott csütörtökön, a rendkívüli ülés előtt: azt óhajtja, hogy az EU többéves költségvetéséből Románia elegendő pénzt kapjon kohézióra és mezőgazdaságra. “Ez egy olyan tárgyalás lesz, amelynek során mindenki igyekszik a maximumot kihozni az esélyeiből. Az én ambícióm az, hogy elegendő pénz kapjunk a kohézióra és a mezőgazdaságra, és hogy összességében nagyobb költségvetésünk legyen, mint az előző költségvetési periódusban” -nyilatkozta Johannis.

Azt is elmondta, komplikált tárgyalásokra számít, mivel az EU többéves pénzügyi keretével kapcsolatban többféle álláspont körvonalazódott.

“Akik többet adnak, mint amennyit kapnak, úgy vélik, hogy túl sokat adnak, akik viszont – mint mi is – többet kapnak, mint amennyit adnak, úgy érzik, hogy túl keveset kapnak. Nekünk rendkívül fontos, hogy számottevő finanszírozást kapjunk a kohézióra és a mezőgazdaságra, ugyanakkor az is fontos, hogy az úgynevezett modern programokra (mint amilyen a digitalizálás, mesterséges intelligencia, kutatás, hallgatói mobilitás) szintén kapjunk finanszírozást” – mondta az államfő.

Arról is beszélt, hogy a nézőpontok különböznek az úgynevezett zöld megállapodással (Grean Deal) kapcsolatban, így feltehetően erről is bonyolult egyezkedések kezdődnek.

Johannis elnök ugyanakkor azt mondta: szkeptikus a tárgyalások gyors lezárásával kapcsolatban.

Johannis: az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke egyaránt nyitott volt a román álláspontra

Klaus Johannis államfő pénteken azt mondta: úgy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitottan fogadta Románia javaslatait az Európai Unió többéves költségvetésére vonatkozóan.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének második napján, az ülés előtt Johannis úgy nyilatkozott, a Tanács elnökével legutóbb tárgyaltakhoz képest most olyan módosítások kerültek az EU többéves büdzséjének tervébe, amelyek közelebb állnak a román állásponthoz. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az egyeztetéseknek koránt sincs vége, és amíg nincs egyező álláspont, addig csak javaslatokról és tárgyalásokról lehet beszélni.

Johannis szerint az államok vezetői kétoldalú tárgyalásokat folytattak az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőivel, az álláspontok azonban ennek dacára sem közeledtek. A küldöttségek zöme így szkeptikusan néz a pénteki tárgyalások elébe, tette hozzá a román államfő.

Úgy vélekedett: az Európai Tanács elnöke által javasolt költségvetésen nem lehet sokat módosítani, így – amennyiben nem sikerül megegyezni róla – “el kell felejteni és újat javasolni, amelynek kidolgozása és megvitatása megint napokba telne.” Johannis szerint a konszenzus eléréséhez még legalább egy csúcstalálkozóra lesz szükség.

Azt is felidézte, hogy a csütörtöki ülésen ismét hangoztatta a kohéziós és közös agrárpolitikára szánt alapok jelentőségét Románia számára. Elmondta, hogy a közös agrárpolitika alappillért jelent Románia számára, a vidékfejlesztésre szánt összegek pedig kiemelten fontosak. Ezzel szemben az új EU-büdzsétervezetben csökkentenék a vidékfejlesztésre fordítható keretet, ami nem kedvez Romániának. A tagállamok között nincs egybehangzó vélemény a költségvetés mértékét illetően, van, aki kisebb, és van, aki az eddiginél nagyobb büdzséért lobbizik, magyarázta az elnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.