Felhívás!

Az EU nem ismeri el a belarusz választást

Az EU nem ismeri el a belarusz választást Külföld

A belarusz nép jobbat érdemel – mondta az Európai Bizottság elnöke, miután az Európai Unió vezetői megbeszélést tartottak a belarusz elnökválasztással és az azt követő tüntetésekkel kapcsolatban.

Az EU azt ígéri, hogy szankciókat fognak bevezetni azok ellen, akik az erőszakért, a választási eredmények meghamisításért felelősek.

„Ez a választás nem volt se szabad, se tisztességes, és nem feleltek meg a nemzetközi színvonalnak sem. Nem fogadjuk el a belarusz hatóságok számait” – közölte az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

Az Európai Bizottság vezetője pedig azt üzente, hogy a belarusz nép mellett állnak.

„Most mindennél fontosabb, hogy a belarusz nép mellé álljunk, és a pénzt a kormány helyett a civilek és a veszélyeztetett helyzetben lévők felé irányítsuk” – mondta Ursula von der Leyen.

Szvetlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék vezére korában azt kérte az EU-tól, hogy ne fogadja el a választás után nyilvánosságra hozott adatokat.

De az országot 26 éve vezető Alekszandar Lukasenka nem hajlandó új választásokat kiírni, és azzal vádolja az ellenzéket, hogy alá akarja ásni az ország kapcsolatát Moszkvával.

A tüntetések augusztus 9. óta folyamatosak. Szerdán a tömeg a belarusz tömegközlekedési járműveket gyártó vállalat előtt gyűlt össze, hogy az ott dolgozókat is sztrájkra buzdítsa.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. augusztus 21., 12:39
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Belo+ rusz …bjelo = fehér rusz= orosz tehát? Vessük össze Deutchland/Németország …akkor mi a kifogás?ja a PC…el is felejtettem…nem lehet mondani néger csak fekete pedig u .azt jelenti csak az első az latin eredetű szóval..
   érdekes a románban negru balról is jobbrol is innen is onnan is a kutya mindenit ,hogy nimcs rá egy PC szó!Megbolondult világ ….ennyi.

   • User
    Dátum: 2020. augusztus 21., 21:00
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Mi köze a PC-nek ahhoz, hogy egy ország hogyan nevezi saját magát? Ha te magyarnak nevezed magad, akkor az vagy. Ha hunnak, akkor azt kell elfogadni. Ha ők saját országukat Belarusz Köztársaságnak nevezik magyarul, akkor miért is lenne ez probléma?

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 21., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Aztán az EU és mások beviszi oda a farkincáját mint Ukrajnába ,csinál nagy-nahy demokráciát akarom mondani a legkoruptabb autokráciát,mindenre ráteszi mancsát a csokoládékirály segítségével ,a nép szív ,az orosz nem ad tized áron gázt meg olajat…na itt a ‘jó’ példa a fehéroroszoknak.Választhatnak a kissebik rossz és a nagyobbik között.Korgó gyomorral mit sem ér az a nagy demokrácia.Hogy egyeseknek sokat?az más…bevinni a sok mocsok árút ,megvenni bagóért mindent…stb.És még bevinni az oroszok bordái közé a fegyvereket…na az is valami.