Hirdetés
Hirdetés

Az EU, a NATO és az Egyesült Államok is elítélte az Ukrajna elleni orosz rakétatámadásokat

Az EU, a NATO és az Egyesült Államok is elítélte az Ukrajna elleni orosz rakétatámadásokat Külföld

Az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano a testület hétfői sajtótájékoztatóján elítélte az ukrán városokra mért orosz rakétatámadásokat.

“Az orosz rakétatámadások háborús bűncselekménynek minősülnek. Az orosz erők civileket vettek célba gyáva és förtelmes rakétazáporral, ez a háborús feszültségek fokozását jelenti Oroszország részéről” – jelentette ki a szóvivő.  

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében azt írta, mélységesen megdöbbentették az orosz támadások a civilek ellen Kijevben és más ukrajnai városokban.

“Az ilyen cselekményeknek nincs helyük a XXI. században. A lehető leghatározottabban elítélem őket. Ukrajna mellett állunk, az EU további katonai támogatást nyújt” – hangsúlyozta.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szerint “visszataszító, ami Kijevben történik.”

“Az orosz rakétatámadás ismét megmutatta, milyen rendszerrel állunk szemben; olyannal, amely válogatás nélkül támad, terrorral és halállal sújtja a gyermekeket” – írta Metsola Twitter-üzenetében.

Ursula Von der Leyen sajtóközleményében azt írta, megdöbbent az ukrán városok elleni kegyetlen támadásokon.

“Oroszország ismét megmutatta a világnak, hogy mit képvisel: a terrort és a brutalitást. Az elkövetőket felelősségre kell vonni” – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: “tudjuk, hogy az ukránokat nem lehet megfélemlíteni, és az ukránok tudják, hogy az EU mellettük áll, amíg csak szükséges”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a szövetség támogatja Ukrajnát.

“A NATO továbbra is támogatni fogja a bátor ukrán népet a Kreml agressziója ellen, amíg csak szükséges” – írta Stoltenberg.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei a tervek szerint kétnapos tanácskozásra gyűlnek össze Brüsszelben szerdán, hogy Ukrajna további támogatásával kapcsolatban egyeztessenek.

Az Egyesült Államok további légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának

Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának – mondta az amerikai elnök, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadásokat követően.

Joe Biden biztosította Volodimir Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez. Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat Ukrajna területén.

Joe Biden nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben közölte, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett.

Rámutatott, hogy a támadások civileket öltek és sebesítettek meg, és nem katonai célpontokat pusztítottak el, ami az amerikai elnök szerint jól jelzi Vlagyimir Putyin törvénytelen háborújának végletes kegyetlenségét.

Az ukrán külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott interjúban hétfőn úgy fogalmazott, hogy bármit is tesz az orosz elnök, Ukrajna folytatja területeinek felszabadítását.

 Dmitrij Kuleba közölte, nem tud arról, hogy a legutóbbi orosz rakétatámadások célpontjai között szerepelt volna jelentősebb katonai létesítmény, találat szinte kizárólag az energiahálózatot  és lakóházakat ért.

“Nem lehet kétség afelől, hogy a támadás célja a békés lakosság megfélemlítése és az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben nehezítse meg az emberek életét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy miután Putyin hadserege nem tudja legyőzni az ukrán haderőt, az orosz elnök bosszúból a civilek megfélemlítéséhez folyamodik.

Arra a kérdésre, hogy a Krímet Oroszországgal összekötő hídon elkövetett robbantásért Ukrajna a felelős-e, a külügyminiszter azt válaszolta, nem tudja, ki robbantotta fel a hidat, de nem zárná ki azt, hogy Oroszországon belüli történésről van szó, hiszen a hidat mindkét oldalon nagyon erősen őrzik.

Dmitrij Kuleba megismételte, hogy a háború Ukrajna létéért folyik, valamint a nemzetközi jog és az arra alapozott világrend is tétje.

forrás: MTI

fotó: Oleksiy Goncharenko/Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. október 11., 14:08
   ÉRTÉKELÉS: -4

   A játszótér és a varoskozpomt bombazasat. Azért nem kell sok ész, hogy különbséget tegyen az ember egy majdnem üres, a megszállt területén lévő híd hajnali órákban való felrobbantasa és a fronttól sokszaz kilométerre lévő városok reggeli csúcsforgalomban való raketazasa között.

  • User
   Dátum: 2022. október 11., 14:39
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Folytatva az előzőt: amit az oroszok műveltek az olyan, mintha az ukránok Moszkvát, Szentpétervárat vagy Nyizsnyij Novgorod városát lőnék. Akkor érthető lenne az is, ha őket ítélik el.