Felhívás!

Az erdőtüzek után most áradások okoznak gondot Ausztráliában

Az erdőtüzek után most áradások okoznak gondot Ausztráliában Külföld

Miközben súlyos áradásokat okoznak a heves zivatarok Ausztrália keleti részén, és sok helyütt országutak váltak járhatatlanná, még mindig közel száz helyen ég az erdő és a bozót, és vannak olyan térségek, amelyeket eddig elkerültek a három napja kezdődött kiadós esőzések.

Az északkelet-ausztráliai Queensland egyes részein az éjszaka folyamán a havi átlagot háromszorosan meghaladó csapadék hullott. Bár nagyobb károkról nem érkeztek hírek, lakott területek kerültek víz alá, parkokat és turistalátványosságokat kellett bezárni. Számos országút vált járhatatlanná a felhőszakadások okozta áradások miatt. A helyi média híradásaiban felvételeket mutattak be több tucat, árvíz által elsodort gépkocsiról.

A queenslandi meteorológiai intézet szombat reggeli tájékoztatása szerint a csapadék intenzitása alábbhagyott ugyan, de egész hétvégén előfordulhatnak még záporok és zivatarok.

A Queenslandtől délre fekvő Új-Dél-Wales államban áramkimaradások voltak a viharos éjszaka után. A helyi tűzoltóság abba reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot, amelyek harmadának a terjedését egyelőre megfékezni sem tudták. Egyes térségekben azonban egy csöppnyi eső sem esett.

Szombaton az ország délkeleti csücskén fekvő Victoria államban is még tucatnyi helyen égett a bozót, de az ottani meteorológiai szolgálat is heves viharokat jelzett előre a hét végére.

Az Ausztrália keleti partvidékére zúduló eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

Veszélyben a koalák

Veszélyeztetik a koalák életét a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban. A bozóttüzek miatt régóta várt és már két napja tartó esőzések pénteken elárasztották a Somersbyben lévő Australian Reptile Parkot.

Az állatkert által nyilvánosságra hozott fotókon csuromvizes koalák láthatók, amelyek az eukaliptuszfákra másztak menedéket keresve, vagy az állatgondozók vitték őket biztonságos helyre.

Egy hete a parkot még az Ausztrália délkeleti részén pusztító bozóttűz fenyegette. „Hihetetlen, múlt héten minden nap tanácskozást tartottunk a bozóttüzek miatti közvetlen veszélyekről. Ma meg az egész csapat odakint dolgozott az esőben, hogy biztonságba vigyük az állatokat, és megmentsük a parkot az áradástól” – mondta Tim Faulkner, az állatkert igazgatója.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Nem mindenhová érkezett azonban égi áldás, mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi és állatvilág, nem esett. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.