Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ENSZ szerint többmillió tonna gabona rekedt az ukrajnai kikötőkben

Az ENSZ szerint többmillió tonna gabona rekedt az ukrajnai kikötőkben Külföld

Csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon az orosz támadások miatt – mondta el Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója.  

Hirdetés
Hirdetés

Az ENSZ figyelmeztetett: az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben.

Az élelmiszerexport rendkívül nehézkes, hiszen az ukrajnai kikötők és tengeri útvonalak az orosz invázió miatt hozzáférhetetlenné váltak.

A háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzatermesztője volt, és a kukoricaexportban is fontos szerepet töltött be. Számos ország ellátásában jelentős szerepet játszik az olcsó ukrajnai búza.

A helyi gabona a globális élelmiszersegély-programok számára is nélkülözhetetlen. „A világnak azonnali szüksége van az ukrán élelmiszerre” – hangsúlyozta Frick. Hozzátette a Világélelmezési Program eddig mintegy 2,5 millió ukránnak biztosított élelmiszersegélyt.

A tisztségviselő megjegyezte: az ostromlott területeken rekedt, szenvedő ukrajnai lakosságnak nagy szüksége van az élelemre, de az is fontos, hogy az exportáru kijusson a térségből, és enyhítse a globális élelmiszerválságot.

A WFP ezért humanitárius hozzáférést kért az ukrajnai lakossághoz, valamint a kikötőkhöz az élelmiszerexport újraindítása érdekében. „Az éhezés nem lehet fegyver” – szögezte le Frick.

Kijev szerint Oroszország több százezer tonna gabonát lopott el

Az orosz erők több százezer tonna gabonát „loptak el” a megszállt ukrajnai területekről – állította szombaton az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese.

Tarasz Viszockij az ukrán állami televíziónak adott interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a megszállt területeken tárolt – szerinte 1,5 millió tonna – gabona nagy részét az orosz erők valószínűleg eltulajdonították.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön azzal vádolta meg Oroszországot, hogy gabonát lop a megszállt területekről, ami a tárca szerint növeli a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos fenyegetést.

Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter szerint az ellopott gabonamennyiség megnőtt az elmúlt két hétben.

„Ezt személyesen hallottam a megszállt területeken lévő több gabonasiló tulajdonosaitól. Ez egyszerűen rablás. És mindenütt ez történik a megszállt területeken” – idézte a tárca Szolszkijt.

A miniszter szerint egy ilyen helyzet élelmiszerellátási gondokat okozhat a jelenleg nem ukrán kézen lévő területeken. „Rövidesen itt az aratás az ország déli részén. A mezőgazdák azonban ebben a helyzetben nyugodtan mondhatják: van indítókulcsuk a traktorokhoz, arassanak maguk, ha akarnak” – így Szolszkij.

A tárca pénteken közölte, hogy hat ukrajnai megyében fejezték be a kora tavaszi vetést az orosz invázió ellenére.

Ukrajna huszonnégy megyéből áll, de a keleti Luhanszk megyében a heves harcok miatt nem terveznek vetést. A tárca 2022-re nem közölt aratási előrejelzést, míg szakértők szerint a tavalyi 86 tonnás milliós aratással szemben idén 41,1 millió tonnás gabonatermés várható Ukrajnában.

Az APK-Inform tanácsadó cég szerint 2022/23-ban összesen 33,2 millió tonnás export várható, a júniusban végződő 2021/22 évadv 45,5 tonnája helyett.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások