Felhívás!

Az amerikai elnök szorgalmazná a szigorítások enyhítését, a visszatérést a munkába

Az amerikai elnök szorgalmazná a szigorítások enyhítését, a visszatérést a munkába Külföld

Az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások enyhítését és a munka mihamarabbi újbóli megindítását szorgalmazta az amerikai elnök abban a több mint kétórás televíziós beszélgetésben, amelyben nemcsak az újságíró, hanem a nézők is kérdezhették őt.

A műsort a Fox televízió munkatársa készítette a Fehér Ház kertjében.  Jelen volt Mike Pence alelnök és Deborah Birx, a vírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport egyik tagja is.

Trump úgy vélekedett, hogy depresszióhoz, akár öngyilkosságokhoz is vezethet, hogy szerte az országban bezártak a gyárak, az üzletek és általában a munkahelyek.

“Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezrek lehetnek öngyilkosok. Állításának igazolására azonban nem idézett sem adatokat, sem szakértői véleményeket.

“Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni” – hangoztatta. Majd kijelentette: “ez a gyógymód rosszabb, mint maga a probléma”, és a teljes leállással “tönkre lehet tenni az országot”. Szerinte április közepéig újra minden beindulhatna.

Deborah Birx azt hangsúlyozta: meglehet, hogy a közegészségügyi szakemberek majd a szigorú intézkedések általános enyhítését javasolják, de egyes államokban vagy vidékeken a szigorú korlátozásoknak érvényben kell maradniuk.

Trump elnök kiemelte, hogy a szövetségi kormánynak is megvan a maga felelőssége, de a tagállamok kormányzóinak maguknak is önállóan kell cselekedniük.

Válaszolt Andrew Cuomo New York-i kormányzó korábban elhangzott véleményére, miszerint a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökségtől nem érkezik a megígért segítség, és lélegeztetőgépekből is több kellene. Trump erre azt fejtegette, hogy a kormányzónak “korábban kellett volna lélegeztetőgépeket rendelnie”.

Elmondta azt is, hogy a szövetségi kormány mobilkórházakat állít fel New York államban és más lépésekkel is segíti a bajba jutottakat.

Mike Pence alelnök elmondta, hogy a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség eddig kétezer lélegeztetőgépet küldött New York államba, és még további kétezret indít útnak.

Trump kedden a Twitteren azt írta, hogy az embereknek minél előbb vissza kellene térniük a munkába, mert “a munkahelyeken is távol lehetnek egymástól, és védelmezően és szeretettel figyelhetnek az idősebbekre”.

Az elnök már a hétfői sajtókonferenciáján is felvetette, hogy az amerikai gazdaságnak néhány héten belül újra kell indulnia. Álláspontját elemzők azzal magyarázzák, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliség a 20 százalékot, a nemzeti össztermék (GDP) csökkenése pedig a 24 százalékot is elérheti.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője egy másik televíziós interjúban kedden azt hangoztatta, hogy “a közegészségügy magában foglalja a gazdaság egészségét is”.

“Ez kulcsfontosságú, és nem vagy-vagy kérdés” – tette hozzá.

A kormányzati munkacsoport szakemberei döntenek majd a szigorítások enyhítéséről

Az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelmet irányító amerikai kormányzati munkacsoport egészségügyi szakemberei döntenek majd a szigorítások enyhítéséről – jelentette ki Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján, helyi idő szerint kedden délután.

A friss sajtótájékoztatón Trump megismételte ugyan, hogy reményei szerint április közepén minden újraindulhat, ugyanakkor hangsúlyozta, a tények alapján döntenek majd a gazdaság, és általában a munkahelyek újranyitásáról.

Kiemelte: erről a munkacsoportnak a sajtóértekezleten részt vevő két tagja, Deborah Birx orvos, illetve az országos allergológiai és járványügyi intézetet vezető Anthony Fauci által megállapított tények alapján fog határozni.

Az elnök tájékoztatott arról, hogy New York államba a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) további lélegeztetőgépeket szállít, és már úton vannak a kórházhajók New York, Los Angeles és Seattle felé is. Újságírói kérdésre válaszolva Trump kijelentette, a szigorítások enyhítése elsősorban az agrárállamokat, valamint Texast érintheti.

Anthony Fauci hozzátette, egyelőre “nagyon képlékeny”, hogy mikor enyhíthetnek a szigorú intézkedéseken.     Deborah Birx pedig közölte, eddig mintegy 370 ezer vírustesztet végeztek szerte az országban. Megerősítette, hogy jelenleg leginkább New York államban aggasztó a helyzet, ezért arra kért mindenkit, aki az elmúlt hetekben ott járt, hogy hazatérve okvetlenül vonuljon önkéntes karanténba, legalább két hétre.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.