Felhívás!

Alig iktatták be, máris lemondatnák az új ukrán elnököt

Alig iktatták be, máris lemondatnák az új ukrán elnököt Külföld

Kevesebb mint két nap leforgása alatt csütörtökre több mint 25 ezer szavazatot gyűjtött össze az ukrán elnök honlapján az az elektronikus petíció, amelynek szerzője lemondásra szólítja fel Volodimir Zelenszkij hétfőn beiktatott államfőt.

A szabályok értelmében bárki tehet fel szavazásra az elnöki honlapon bármilyen kezdeményezést, és ha petíciója három hónap alatt eléri a 25 ezer támogató szavazatot, akkor arra 10 munkanapon belül válaszolnia kell az államfőnek.

A petíciót egy bizonyos Makszim Bezruk regisztrálta szerdán. Indoklásában azt írta, hogy Zelenszkijre az elnökválasztáson „tiltakozásból” szavaztak a választók, vagyis azért, mert minden jelölttel szemben ellenszenvet éreztek, ezért valójában nincs mögötte 73 százalékos támogatottság.

„Az Ön személyisége egyáltalán nem egyesíti az ukránok többségét” – hangsúlyozta. Szemére vetette Zelenszkijnek, hogy sem választási programja nem tartalmazott konkrét ígéreteket, iránymutatást, sem beiktatása óta nem fedett fel terveiből semmit. „Az Ön első nyilatkozatai és intézkedései csalódást okoztak az Ön választóinak, és felborítják a nép mostani ideiglenes konszolidációját” – fogalmazott a szerző.

Utalva Zelenszkij filmsorozatának címére, amelyben színészként Ukrajna elnökét játssza, és amelyről pártja a nevét kapta, a petíció szerzője kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a „nép szolgája” ne rendelkezzen erkölcsi elkötelezettséggel a népe iránt. „Ezért mi, az ukrán nép követeljük az Ön azonnali lemondását” – áll a petícióban.

Zelenszkij a kampány alatt folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem fog ragaszkodni a hatalomhoz, kész lemondani, ha nem érzi a nép támogatását. Előre bocsátotta, hogy csak öt évre vállalja az elnökséget, és nem indul majd egy újabb ciklusra. Ígértet tett arra is, hogy mihamarabb a parlament elé terjeszti az elnök leváltásának módját, az impeachment-eljárást szabályozó törvényjavaslatot. Ugyanakkor egy ilyen petíció – 25 ezer fős ellentáborral a gyakorlatilag elkezdődött parlamenti választási kampányban – aligha értelmezhető komoly kihívásnak és érdemesnek arra, hogy valóban fontolóra vegye lemondását, különösen annak fényében, hogy a felmérések szerint pártja magabiztosan vezeti a népszerűségi listát.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 27., 9:46
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Aki egy ici-picit normálisabb akar lenni Ukr-ban megtorpedózzák,a Szov .únió örökösei.Az olgarhák nem tűrik a demkráciát nekik a legjobb a káosz anarchia ,zavarosban halászás.