Felhívás!

Aláírták az amerikai–román közös védelmi célkitűzésekről szóló megállapodást

Aláírták az amerikai–román közös védelmi célkitűzésekről szóló megállapodást Külföld

A Románia és az Amerikai Egyesült Államok 2020 és 2030 közötti időszakra szóló közös védelmi érdekeit és célkitűzéseit rögzítő dokumentumot írt alá csütörtökön a hivatalos washingtoni látogatáson tartózkodó Nicolae Ciucă védelmi miniszter és amerikai hivatali kollégája, Mark Esper.

A védelmi minisztérium közleménye értelmében a dokumentum felvázolja a stratégiai prioritásokat a Fekete-tengeri együttműködés megerősítése, az amerikai katonák romániai rotációs jelenléte és a kiberbiztonság megerősítését célzó erőfeszítések tekintetében, illetve a haderő korszerűsítésével kapcsolatban.

“Országaink között rendkívüli és tartós stratégiai partnerségi viszony áll fenn, katonáink számos hadszíntéren harcoltak együtt. Az Egyesült Államok megbízható partnerünk és jó szövetségesünk” – mondta a román védelmi miniszter.

A két miniszter tárgyalt a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség katonai vetületéről, valamint a védelmi együttműködés megerősítésének lehetőségeiről a 2020-2030-as időszakra vonatkozó dokumentumba foglaltak révén.

A találkozón beszéltek a felek a regionális és nemzetközi biztonsági környezet főbb változásairól, illetve az USA-val való kétoldalú és a NATO-n belüli együttműködésről.

“Románia támogatja az amerikai katonák rotációs jelenlétét a Fekete-tenger térségében” – mondta a román miniszter, hangsúlyozva, hogy a Románia területén szervezett hadgyakorlatok intenzívebbé tétele részét képezi a NATO keleti szárnyon belüli jelenlétének erősítésére vonatkozó célkitűzésnek.

Szó volt a találkozón a felelősségek méltányos megosztásáról minden területen. Hangsúlyozták, hogy Románia felelős szövetséges, amely már 2017 óta teljesíti a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot.

Az amerikai védelmi miniszter azt mondta, országa méltányolja, hogy Románia megbízható szövetséges, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két nemzet közötti kapcsolat egyre erősebbé vált az évek során.

A találkozón részt vett a román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu, Románia amerikai nagykövete, George Maior, valamint Simona Cojocaru államtitkár.

A védelmi miniszter vezette román delegáció koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál a Washington melletti Arlington katonai temetőjében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.