Felhívás!

Afrikában megszűnt a gyermekbénulás

Afrikában megszűnt a gyermekbénulás Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden jelentette be, hogy Afrikában megszűnt a gyermekbénulás. 

Ez a második alkalom, hogy sikerült teljesen megszüntetni egy vírust a kontinensen, emlékeztetnek a himlő több mint négy évtizeddel ezelőtti felszámolására.

1988-tól széles körben elterjedt a gyermekbénulás elleni hatékony oltóanyag, ezután 99 százalékkal csökkent a megbetegedések száma, de a vírust mostanáig nem sikerült teljesen kiirtani: elszigetelt helyeken jelen volt Nigériában, Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban.

Az utolsó afrikai esetet Nigériában regisztrálták négy évvel ezelőtt. A gyermekbénulás elleni küzdelem 1996 óta legkevesebb 1,8 millió gyermeket mentett meg az egész életen át tartó bénulástól, és körülbelül 180 000 életet mentett meg – közölte a WHO.

Az elsősorban öt év alatti gyerekeket sújtó vírus így már csak egy ázsiai régióban, Afganisztánban és Pakisztánban van jelen. Pakisztánban 2018-ban már abban reménykedtek, hogy végre sikerült legyőzni a betegséget, mert mindössze 12 gyermekbénulásos esetet jegyeztek föl. 2019-ben azonban ismét megugrott a fertőzések száma, idén már 108 esetet tartanak nyilván.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.