Felhívás!

A Los Angeles-i rendőrség Batman-kütyüvel kötözi meg a gyanúsítottakat

A Los Angeles-i rendőrség Batman-kütyüvel kötözi meg a gyanúsítottakat Külföld

Kétszáz Los Angeles-i rendőrt fognak kiképezni egy most rendszeresített eszköz használatára. A BolaWrapnak nevezett fegyver egy kevlárkötelet lő ki, amelyet a két végén lévő súlyok húznak ki feszesre a levegőben.

A kötél két és fél méter hosszú, és egy patron 195 méter/szekundumos sebességgel lövi ki az eszközből. A 3-10 méter távolságban lévő célszemély testéhez érve két oldalról rátekeredik, így a másodperc tört része alatt megkötözi és harcképtelenné teszi őt, miközben nem öli meg – feltéve, hogy nem a nyakát találják el.

A rendőrség nyilatkozata szerint ez az eszköz sok esetben fogja szükségtelenné tenni, hogy a veszélyesen viselkedő gyanúsítottat egyszerűen lelőjék, hiszen a megkötözött ember esetében lesz idő arra, hogy a rendőrök egyéb opciót válasszanak. Nem Los Angelesben fogják először használni az eszközt. Két hónappal ezelőtt egy fresnói rendőr a BolaWrappal ártalmatlanított egy férfit, aki két embert is megszúrt egy konyhakéssel.

A Human Rights Watch szerint az ehhez, vagy például az elektromos sokkolóhoz hasonló “kevésbé halálos fegyverek” elterjedése azt az illúziót kelthetik az emberekben, hogy a rendőri intézkedés brutalitása csökkent. De ez nem igaz, hiszen éppen amiatt nyúlnak a rendőrök sokkal gyakrabban ezen eszközökhöz, mert nem (vagy legalábbis nehezen) lehet velük ölni. Összességében pedig így gyakoribbá válik a rendőri erőszak.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.