Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Föld lakosságának majdnem harmada nem fér hozzá tiszta ivóvízhez

A Föld lakosságának majdnem harmada nem fér hozzá tiszta ivóvízhez Külföld

A világ lakosságának majdnem harmada olyan helyen él, ahol nem tud hozzáférni biztonságos ivóvízhez. Erre az óriási problémára szeretné felhívni a figyelmet az ENSZ március 22-én, a víz világnapján. A helyzetet egy civil szervezet, a CDP európai igazgatója foglalta össze az Euronewsnak.

Hirdetés
Hirdetés

„A vízbiztonság korunk egyik legfontosabb globális problémája. Társadalmi, környezeti és gazdasági ügy egyben. A vízhiány ma majdnem hárommilliárd embert érint, az egy emberre jutó ivóvízmennyiség két évtized alatt húsz százalékkal csökkent” – magyarázta Max Weiss.

A víz világnapjának idei témája a víz megbecsülése. Az, hogy a víz sokkal többet ér a kereskedelmi értékénél, hiszen a földi élet alapja. Ezt az üzenetet hangsúlyozta Ferenc pápa is vasárnapi beszédében.

Ferenc pápa köszönetét és bátorítását fejezte ki mindazoknak, akik különböző szakmai felkészültséggel és felelősséggel a fent nevezett célok elérésén dolgoznak. Utalt a hazájában, Argentínában működő „Vízügyi Egyetemre” is.

Az ENSZ egyik fő célja az, hogy az évtized végére elérhető legyen a tiszta ivóvíz a Föld minden lakója számára. A törekvéseket azonban nagyon megnehezíti, hogy a számítások szerint 2040-ig 50 százalékkal fog nőni a víz iránti igény a világon.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2021. március 26., 16:31
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Pontosítom saját hozzászólásom. Ha valahol magától feljön a víz és elfolyik, az nem pazarlás. Ez a természet. Ha kutat fúrunk, hogy kihasználjuk a tartalékokat, akkor már meggondolandó, hogy mennyit is használunk el, mert lehet, hogy elfogy a föld alól. Ez nagyban számít a klímától, a földrajzi helyzettől, kőzetektől, stb. Tehát itt is lehet károsan pazarolni a vizet, mert bár körforgás van, a víz nem vesztődik el, csak lehet, hogy nem ott hull vissza a földre, ahonnan elvettük. Ugyanakkor az is probléma, ha a folyóvizet eltérítjük, a hozama nagy részét pl. elöntözik, ekkor az alsóbb szakaszokra nem jut elég víz.
    A másik probléma a víz szennyezése…

 • User
  Dátum: 2021. március 26., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Aki a sáncba folyó borvízet sajnálja, az fogja fel és küldje Afrikába! A talajvízről nem hallott kedvesem?! Nem vész el a víz tudtommal!!!!